Instagram i njegove prednosti

Instagram i sve što trebate znati o njemu

U novoj blog objavi posvetit ćemo se jednoj od najpopularnijih društvenih mreža – Instagramu.
Instagram se pojavio sada već davne 2010. godine, a popularan naziv dobio je spajanjem izraza „instant camera“ i „telegram“. Njegovi su tvorci Kevin Systrom i Mike Krieger koji su odlučili u fokus cijeloga projekta staviti fotografije.
Projekt je vrlo brzo napredovao, a velik uspon doživio je pojavom sada već svima poznatih „hashtagova“. Oni služe lakšem pronalaženju fotografija od strane korisnika prema tematici koja ih zanima.

Nedugo zatim, 2012. godine Instagram počinje pisati svoju povijest, a presudan trenutak dogodio se kada ga je za 1 milijardu dolara odlučio kupiti, ni manje ni više nego – Facebook. Otad pa sve do danas Instagram neprestano raste. Kada bismo usporedili iznos koji je Facebook izdvojio za Whatsupp (19 milijardi dolara) s iznosom izdvojenim za Instagram, uz svakodnevni uspjeh koji ostvaruje, smatramo da je Zuckerberg napravio pravi potez. Dokaz je i taj što mu je do danas vrijednost porasla 100 puta te je trenutno veća od 100 milijardi dolara.

Što je zapravo Instagram?

Instagram je kreativna i prije svega besplatna aplikacija pomoću koje fotografije i videozapisi u kratkom vremenu postaju viralni i šire se zajednicom istoimenog naziva. Ova inovativna aplikacija omogućava korisnicima širom svijeta da snime, obrade i podijele svoje doživljaje s prijateljima, poznanicima i pratiteljima. Na Instagramu možete pratiti koga god želite ako mu je pri tome profil javan. Ukoliko se netko odluči za privatni profil, da biste ga zapratili morat ćete ipak zatražiti dozvolu vlasnika profila. Instagram je nezamjenjiv jer nikad nije dosadan, konstantno pruža nove opcije i funkcije koje su prije svega korisne, ali i zanimljive te sav sadržaj istovremeno možete podijeliti i na Facebook profilu.
Ranije se na Instagramu moglo objavljivati samo fotografije kvadratnoga oblika, iako je i danas taj oblik najčešće korišten, stvari su pojednostavljene pa možete objaviti fotografije drugih formata. Za uređivanje fotografija postoje brojne mogućnosti. Možete izraditi takozvani Layout okvir gdje ćete postaviti više fotografija različitih oblika koje tvore jednu sliku ili pak možete objaviti do deset fotografija u nizu, poput mini fotoalbuma. Kada odlučite koliko ćete fotografija objaviti, možete birati između više od dvadeset filtera te na taj način urediti ton slike, kontrast, svjetlinu i još nekoliko opcija za uređenje vaših fotografija. S ovakvim izborom i najveći amateri osjećat će se kao pravi profesionalci.

Osim svega navedenog, na raspolaganju vam stoji i objava kratkoga Boomerang videozapisa koji Instagram trenutke čini zabavnima i neočekivanima. Radi se o mini videozapisima koji se reproduciraju naprijed – natrag, a možete ih objaviti kao sliku na profilu ili u Instagram priči.
Kad smo već kod Instagram priča (Instagram Stories), ova nas je društvena mreža još jednom uspjela iznenaditi. Njima su, naime, zbog kopiranja Snapchata prognozirali propast. Iako u usporedbi sa Snapchatom nude manje mogućnosti, Instagram priče ne samo da nisu doživjele neuspjeh, već naprotiv, konstantno rastu, razvijaju se i unose svježinu.
U Instagram priče možete dodati teksta koliko želite, tekstu možete mijenjati boju, dizajn, dodavati zanimljive naljepnice, a njima povećavati i smanjivati veličinu te također mijenjati boju. Broj opcija gotovo je beskonačan.

U pričama možete objaviti i tuđi post (ukoliko je taj profil javan) te spomenuti tu osobu, a njemu/njoj će se istoga trenutka u porukama prikazati da je spomenut/a u priči koju ste podijelili.
Najbolje priče koje želite pohraniti možete postaviti na vrh svojega profila kako bi uvijek bile vidljive, a svoju priču jednostavno možete podijeliti i kao Facebook priču. To ćete učiniti objavljujući svaku priču zasebno ili pak u svojim postavkama odaberite opciju automatskoga objavljivanja i na Facebooku.
Svježa novost na ovoj društvenoj mreži je Instagram TV (IGTV) čije je lansiranje protekloga mjeseca najavio predsjednik uprave, Kevin Systrom. Systrom je objavio kako će ova video aplikacija uskoro biti dostupna na svim IPhone i Android uređajima, a omogućit će reprodukciju vertikalnih videozapisa na cijelom zaslonu.
Ono što će buduće korisnike vjerojatno najviše privući jest to što će videozapisi imati mogućnost trajanja do sat vremena. Ovo je vrijeme do sada iznosilo maksimalno jednu minutu pa nam ovaj potez svakako govori o znatnom porastu popularnosti video sadržaja na društvenim mrežama. Kako će se aplikacija dalje razvijati, hoće li postojati mogućnost oglašavanja putem videa i hoće li stvaratelji kreativnog videozapisa moći nešto i zaraditi, tek nam preostaje da vidimo.

 

Zašto koristiti Instagram?

Ako ste vlasnici Instagram profila, većinu navedenoga vjerojatno već znate i teško da prođe dan, a da ne „skrolate“ po obavijestima i pričama ljudi koje pratite. Ono čega možda ipak niste svjesni jest da je Instagram „zlatna koka“ za promociju vlastitoga brenda u kojoj marketinške agencije vide prostor za ponudu svojih usluga.
Većina stručnjaka zaduženih za društvene mreže često su kreativci, a ukoliko oglašavaju brend čiji je vizualni dojam jedini način plasiranja i prodaje, onda je Instagram plodno tlo za promociju. Instagram je postao najprimamljivija platforma za privlačenje potencijalnih korisnika, mreža budućnosti koja svakim danom dobiva sve više pozornosti. Budući da ga trenutno najviše koristi dobna skupina između 18 i 24 godine te milenijalsi, skupina između 25 i 34 godine starosti, dolazimo do zaključka da je zaista korisno otvoriti Instagram profil jer će ovi korisnici uskoro postati poslovni ljudi, a svo ulaganje u ovu društvenu mrežu postaje ulaganje u budućnost.
Ono što je ne tako davno izmijenjeno, a što također pomaže stručnjacima za društvene mreže jest mogućnost stvaranja više profila na jednom uređaju jer na taj način mogu brže i efikasnije upravljati objavama i društvenim mrežama koje vode.
Nakon prisjećanja povijesti Instagrama i pobližega upoznavanja s mogućnostima koje ova društvena mreža pruža, vrijeme je za „jeste li znali“ dio, točnije nekoliko savjeta i trikova koje možda niste znali.

? Na Instagramu možete prestati pratiti objave ili priče s određenih profila koje slijedite bez rizika da nekoga uvrijedite time.

? Možete olakšati i ubrzati uređivanje fotografija promjenom rasporeda filtera i najčešće korištene staviti na prvo mjesto radi bržeg objavljivanja.

? Ima li netko od kolega s posla ili vaših bližnjih pristup vašem telefonu, imajte na umu da možete obrisati povijest pretraživanja tako da nitko ne zna kime ili čime ste „opsjednuti“. Osim toga možete i trajno ukloniti određene upite za pretraživanja, mjesta, hashtagove i dr. kako se ne bi prikazivali na traci za pretraživanje.

⏰ Ako su vaš posao društvene mreže i objavljivanje na istima, dobro je znati da možete dodati i upravljati s više računa odjednom, a da se pritom ne morate stalno odjavljivati i prijavljivati. Na ovaj način možete upravljati s 5 različitih računa. Još jedan koristan alat kojim ćete ubrzati i olakšati proces objavljivanja zove se Hootsuite, njime možete unaprijed zakazati objavu fotografija izravno na Instagram u terminu koji želite. Time zaista štedite vrijeme utrošeno na objavljivanje sadržaja.

? Stare objave s profila možete ukloniti, a da ih pritom ne obrišete. To možete učiniti zahvaljujući arhiviranju postova na Instagramu. Tako arhiviran sadržaj u bilo kojem trenutku možete vratiti na profil i prikazat će se na izvornome mjestu.

3️⃣ Ako želite svoj profil učiniti privlačnijim i kreativnijim, podijelite takozvani „triplegram“- tri uzastopno povezane fotografije koje zauzimaju cijelu liniju.

 

9️⃣ Na raspolaganju vam je i opcija objave takozvane „rešetke fotografija“. Jednu fotografiju izrežete u devet povezanih fotografija, a postupak si možete olakšati raznim aplikacijama, kao što su: Photo grids, 9 square for Insta grid, Grids for Instagram profile i druge. Zatim tih devet slika objavite jednu za drugom u brzom slijedu i učinite svoj profil najkreativnijim na Instagramu. Ne propustite priliku da se na ovaj način izražavate na svom Instagram profilu jer će te ovim stilom zasigurno dobiti više sljedbenika. Preuzmite aplikacije i zabavite se.

 

? Ako imate odličan video i želite ga objaviti, ali zvuk je loš ili jednostavno ne želite da drugi čuju što pričate u trenutku snimanja, videozapis možete objaviti i bez zvuka. To također možete primijeniti i na Instagram priče.

2️⃣4️⃣Videozapise uživo prije ste mogli pogledati samo u trenutku snimanja, a sada sve što snimate uživo možete zadržati 24 sata te videozapis spremiti na vaš pametni telefon.

?Ponekad se dogodi da imate fotografiju nastalu u pravom trenutku, uz to i savršeno uređenu, ali nemate inspiraciju za objavu ni traženje idealnih hastagova. Nema problema, post možete spremiti kao skicu i objaviti ga kasnije.

❌ Vi ili vaš brand označeni ste na fotografiji na kojoj radije ne biste bili? Postoji način da ju uklonite s profila tako da sakrijete fotografiju ili potpuno uklonite oznaku.

? Na Instagramu možete oglašavati svoj brend, usluge ili proizvode, ali kako biste pokrenuli oglase i pratili analitiku potrebno je s privatnog prijeći na poslovni profil i Facebook povezati s Instagram profilom. Kako biste privukli promet ili ga usmjerili na vašu web stranicu ili drugu društvenu mrežu, u opis profila dodajte linkove sa spomenutim vezama.

I ne zaboravite na važnost hashtagova. Izaberite one najbliskije vašim proizvodima ili uslugama i pripazite na to da je maksimalan broj hashtagova koje možete dodati ispod slike ili snimke 30.  Možete ih pohraniti za buduće objave, a ponekad i sakriti kako ne biste zagušili svoje naslove i opise. Tako ćete omogućiti čitatelju da se usredotoči na ono što je važno.

Kada je u pitanju promoviranje brenda, usluge ili proizvoda na društvenim mrežama općenito, pa tako i na Instagramu, vrijedi pravilo: najvažnije je kvalitetno oglašavanje. Oglas je moguće postaviti u 3 formata: kao fotografiju, videozapis ili nekoliko fotografija u nizu, s naznakom da je sadržaj sponzoriran. Na Instagramu taj dio nije samostalan već se zapravo odvija na Facebooku. Kako smo već prethodno spomenuli, potrebno je povezati Facebook i Instagram račun. Izrada oglasa na Facebooku već je dobro poznat proces, jedina je razlika u tome što ćete na kraju odabrati Instagram kao mjesto na kojem će se oglas prikazati. Pomno osmislite strategiju i odredite cilj objave (broj posjeta profila, veći broj pregleda promocije), ciljanu publiku, ukupni trošak i trajanje promocije. Vaš oglas je tada kreiran.
Vrlo je važno definirati tko su korisnici Instagrama danas, što vam vrijedi promovirati svoje proizvode ili usluge na društvenoj mreži, ako ga neće vidjeti oni na koje ciljate.

Nešto ranije u tekstu smo spomenuli kako su današnji korisnici Instagrama pripadnici generacije Z (generacija koja ne zna za drugi svijet osim tehnološkog, ljudi se vole našaliti da je to generacija koja se rađa s mobitelom u rukama, spremni „okinuti“ svoj prvi selfie). To su svi rođeni nakon 1995. godine, najčešće u potpunosti ignoriraju Facebook smatrajući ga društvenom mrežom za „starce“. Ovaj podatak podržava činjenica da više od 50% ljudi između 18 i 29 godina ima Instagram profil, stoga uzmite ovo u obzir pri izboru ciljane publike za vaše oglase.

Izuzev Facebooka, teško će neka druga društvena mreža po broju korisnika uspjeti sustići ovu trenutno najpopularniju, na kojoj korisnici diljem svijeta objavljuju sve svoje avanture, od putovanja, odmora, kućnih ljubimaca, noćnih izlazaka, sportskih događaja te brojnih usluga ili proizvoda koje promoviraju. Krajnje je vrijeme da se priključite ovoj društvenoj mreži te kao poslovni ili privatni korisnik započnete svoje „putovanje“ u budućnost u kojoj će Instagram imati još puno toga za ponuditi.

Ako pak nemate vremena za praćenje svih novosti na društvenim mrežama ili trebate savjet kako ih voditi, obratite se Markething timu!