Najčešće pogreške u pisanju

Izbjegnite najčešće greške u pisanju!

Ako želite ostaviti što bolji dojam, bilo u poslovnom ili privatnom okruženju, morate paziti što pišete. Želite se prikazati u najboljem svjetlu? Izbjegavajte gramatičke greške!

Navest ćemo najčešće pogr(j)eške u hrvatskome jeziku, kako biste prilikom sljedećeg pisanja bili sigurni u ono što pišete.

“Neznam” ili “ne znam”?

Ovo je jedna od često nepravilno napisanih fraza, a ukoliko ste jedni od onih koji pišete “neznam”, možda je bolje da ste lagali i napisali da znate. Šalu na stranu, pravilno je pisati “ne znam”. Niječnica (negacija, niječna čestica) “NE” i glagol uvijek se pišu odvojeno. Primijenite ovo pravilo i prilikom pisanja “ne mogu” i “ne želim”.

“Slijedeći” ili “sljedeći”?

Pravilno je oboje, ali je pitanje imate li čudne potrebe i slijedite nekoga ili pak govorite o sljedećem zadatku, godini, kupcu…
Slijedeći je glagolski prilog sadašnji nastao od glagola slijediti. “Složili smo ormar slijedeći upute koje smo dobili.”
Sljedeći je pridjev. Uz njega najčešće dolazi imenica s kojom se slaže u rodu, broju i padežu. “Sljedeće godine upisujem fakultet.” “Neka uđe sljedeći kupac!”

Gramatičke pogreške u pisanju

“Tokom” ili “tijekom”?

“Tokom” koristite jedino kada pričate o toku rijeke. “Tijekom” koristite za sve ostalo. Eto, ovo pravilo nije teško, samo nemojte pričati o rijekama, koristite riječ “tijekom”  i ne morate previše razmišljati. Od imenice “tijek” tvori se vremenski prijedlog tijekom koji označuje da se nešto proteže u određenom vremenskom razdoblju.

“Jer” ili “jel”?

Nećete vjerovati, ali ima ljudi koji ne znaju (ili možda neznaju?) razliku između “jer” i “jel”. Ovo pripada u rubriku “Nevjerojatno, ali istinito”.
“Jel” (točnije jel’) skraćeni je oblik upitne forme “je li”. “Jer” je uzročni veznik koji pokazuje odnos uzroka prema posljedici. “Nije došao jer je bolestan.”

“Posljednji” ili “zadnji”?

U dvoranu je stigao posljednji, a sjeo je u zadnji red. Uočavate li razliku ?
Pridjev “posljednji” ima vremensko značenje, dok pridjev “zadnji” ima prostorno značenje.

“Pleonazmi”

Znate li što su pleonazmi ? To je ono kada u pisanju nepotrebno ponavljate istoznačne riječi.
“Najoptimalniji” – postoji li nešto optimalnije od optimalnoga, bolje od najboljega? Ukoliko je nešto optimalno, ono definira maksimum kvalitete. Najbolje rješenje (od kojega ne postoji bolje) je isto što i optimalno rješenje (od kojega također nema boljega).
Mala kućica, popeti se gore, ući unutra, najminimalniji… Shvatili ste.

“Krnji infinitiv”

Ako u izricanju budućnosti infinitiv stoji ispred pomoćnoga glagola htjeti, završno “i” se gubi. Navest ću primjer kako biste lakše shvatili.
Nepravilno je “pisati ću”, “svirati će”, “plakati ćemo”, a pravilno je “pisat ću”, “svirat će”, “plakat ćemo”. Ne pokušavajte to izgovoriti tako kako se piše, polomit ćete jezik, čita se “pisaću”, “sviraće”, “plakaćemo”.

“Sumljam” ili “sumnjam”?

“Lj” u sumljati je jednako pravilno kao “lj” u “dimljačar”.
Iz riječi “sumnja” nastaju brojne izvedenice od kojih sve zadržavaju osnovu “sumnj”, dok osnova “sumlj” nikada nije ispravna.
sumnjati, sumnjiv, osumnjičiti, sumnjivac, nesumnjivo…

Izbjegavajte gramatičke greške

“Duplo manje”

“Duplo” znači dvaput više. Što onda znači “duplo manje”? Dvaput više manje?
Pravilna verzija fraze “duplo manje” jest “upola manje”.

“Bim, biš, bi, bimo, bite, bi?”

Jeste li se ikad susreli s ovim pomoćnim glagolom (biti, btw)?

Smatram kako bi njegov aorist bio puno sretniji u ovim oblicima – “bih, bi, bi, bismo, biste, bi”. Točka.

“Samnom” ili “sa mnom”

Pišete li “stobom” ? SMarkom? Smamom? Nadam se da ne. Pravilno se piše “sa mnom”, jednako kao što odvajate sve ostale prijedloge (za mnom, nada mnom, preda mnom)…

tekst za oglas ili web stranicu

Ovo su samo neke od riječi/fraza koje krivo pišemo, a greške možemo vidjeti posvuda i ne možemo ih izbjeći. Ovisno o poslu koji radite i publici kojoj pišete, možda Vam je ponekad i dopuštena greška. Znate li možda pravilnu riječ za metro? Podzemnica. Ekvivalent je istovrijednik. Tablet je zaslonik. Repriza je ponovak. Slajd je kliznica. Sendvič je dvokriška. Fast Food je brzogriz. Ležeći policajac je uspornik. Eto, ukoliko Vam se dogodi tipfeler, odnosno zatipak, ili pak jedna od navedenih grešaka, Markething tim Vam (doduše teško) oprašta!

Najčešće, gore navedene greške, ostavite iza sebe i prikažite se u najboljem svjetlu jer, zapamtite, ono ste što pišete.

Niste sigurni kako pravilno napisati tekst za oglas ili web stranicu?

Imate možda u planu projekt?

Opišite nam vaše želje i ciljeve, odgovoriti ćemo vam vrlo brzo.