Što su Hrvati pretraživali u 2017.

Što su Hrvati pretraživali u 2017-oj godini?

Što je u 2017-oj privuklo najviše pažnje ljudi u cijeloj Hrvatskoj, koje su pojmove “guglali” i tko se smjestio na sam vrh ljestvice pročitajte u našem novom blogu.

Nakon duge, iscrpne godine s približavanjem nove 2018. vrijeme je za podvlačenje crte ispod svega što se pretraživalo na internetu pa smo se odlučili malo pozabaviti divom pretraživanja – Google-om te provjeriti i usporediti što su Hrvati pretraživali tokom cijele godine te koliko prate trendove u odnosu na svjetsko tržište. Google je najtraženije pojmove podijelio u tri kategorije: pojmovi pretraživanja, aktualna događanja i filmovi.

Proveli smo kratko istraživanje pojmova koji su Hrvate najviše zanimali tijekom godine, a neki od njih su: DIP (Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske) koje se najviše pretraživalo u vrijeme lokalnih izbora u svibnju ove godine, a najveći interes u pretraživanju je pokazala Vukovarsko-Srijemska županija. Na visokom drugom mjestu na tražilici smjestio se hit portorikanskih glazbenika Luisa Fonsija i Daddy Yankeeja Despacito koji je najviše zanimao stanovnike Šibensko-Kninske županije, a pretraživali su se pojmovi kao što su tekst pjesme, autor i izvođač te prijevod i značenje teksta pjesme. Zatim slijedi Iphone 8 koji se najviše pretraživao u Istarskoj županiji. Korisnike zanimaju karakteristike uređaja poput dizajna, hardvera, interne memorije i ostalih performansi. Na kraju slijedi neizostavni proizvod u ovoj godini, svima poznat – Fidget spinner. Istraživala se njegova cijena, trikovi koje možete raditi s njim te prodajna mjesta.

Najtraženiji Google pojmovi

U kategoriji događanja na prvom mjestu su opet lokalni izbori, zatim slijede Wimbledon, Eurosong, Svjetsko rukometno prvenstvo, Špancirfest, dodjela Oscara i Noć muzeja. Prema ovim rezultatima možemo zaključiti da Hrvate najviše zanimaju sportska događanja i to podjednako u svim županijama diljem zemlje, dok društvene i kulturne manifestacije najviše pretražuju Varaždinska i Osječko-Baranjska županija.
Pri samom vrhu pretrage filmova smjestili su se: La la Land, Samo nebo zna i Wonder Woman, a za njima slijede Justice League, Blade Runner i mnogi drugi.
Trendovi na Google-u upućuju na to da su se na svjetskom nivou pretraživale ozbiljnije teme, poput uragana Irme, događanja u Sjevernoj Koreji, izbora u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji koji su ljude najviše zanimali te pucnjava na glazbenom festivalu u Las Vegasu. Najveću pozornost na globalnom nivou izazvali su tehnološki noviteti kao što su iPhone 8, iPhoneX i Nintendo switch.
Budući da je populacija izvan granica lijepe naše daleko aktivnija u pretraživanju i korištenju interneta, na svjetskoj razini se pretražuje mnogo veći broj samih kategorija, tu se ubraja i pretraživanje glumačke i glazbene scene te mnoštvo kulinarskih recepata. Ariana Grande, Ed Sheeran, Megan Markle, Kevin Spacey samo su neki od najpoznatijih imena koji se nalaze na samom vrhu pretraživanja Google-a.

Google trendovi u istraživanju
Istraživanja pokazuju kako je Hrvatima zabavno korištenje interneta te da čak 74 % građana redovito koristi internet u osobne svrhe, samo je pitanje koliko kvalitetan i relevantan sadržaj istražujemo.
Kada usporedimo trendove koji se pretražuju u Hrvatskoj s trendovima na globalnom tržištu dolazimo do zaključka da Hrvati nisu aktivni u praćenju svjetskih trendova već im najviše leži pregledavanje TV sadržaja i sadržaja za opuštanje.
Stoga dragi Hrvati ne dopustite da u 2018. sam vrh ljestvice pretraživanja opet pripadne izborima i Državnom izbornom povjerenstvu, nego istražujte nove stvari, učite, sudjelujte u online edukacijama, istražujte inovativne kulinarske recepte, zanimljiva štiva koja Vam mogu pomoći i u životu i u poslovanju jer kudikamo je bolje znati o svakoj stvari ponešto nego o jednoj stvari sve.

Imate možda u planu projekt?

Opišite nam vaše želje i ciljeve, odgovoriti ćemo vam vrlo brzo.