Struktura web stranice

Struktura web stranice

Faza izrade strukture web stranice zahtijeva pomno promišljanje o korisničkom iskustvu, tj. o kretanju korisnika po stranici. Izuzetno je važno osigurati korisnicima jednostavno pronalaženje željene informacije, a to je lako postići izradom kvalitetne strukture web stranice.

Struktura web stranice jedan je od dijelova tehničke SEO optimizacije i osnovni je preduvjet za postizanje viših pozicija na tražilicama. Pravilna struktura omogućit će:

  • bolje korisničko iskustvo
  • efikasnije i brže crawlanje (indeksiranje web stranice, tj. olakšavanje posla Googleu pri razumijevanju sadržaj na web stranici)
  • sitelinkove.

Izrada strukture web stranice samo je jedan dio tehničke optimizacije web stranice. Pročitajte više u blog objavi: Detaljan vodič za tehnički SEO

Kako znati je li struktura web stranice pravilna?

Strukturu je potrebno podijeliti na razine, zamislimo to poput piramide. Na samome je vrhu naslovna stranica, slijede kategorije, zatim potkategorije i na kraju zasebne stranice te objave (poput blog objava). Slika ispod prikazuje pravilnu strukturu web stranice, pokušajte je izraditi slijedeći spomenuta pravila.

 

Prevedimo ovo na jezik klikova – najudaljenija stranica ne smije biti više od tri klika udaljena od naslovne stranice. Primijeniti ovo pravilo, a istovremeno zadržati smisao web stranice i sve kategorije podjednako ispuniti sadržajem, može predstavljati veliki izazov.

A što učiniti ustanovite li da struktura vaše web stranice nije ni nalik pravilnoj? Čitajte dalje…

Izrada pravilne strukture

Papir i olovku u ruke i crtajte, kada ste to posljednji put učinili? Započnite od naslovne stranice, širite strukturu na usluge, proizvode, blog i kontakt, a prema potrebi dodajte još dijelova menija poput galerija, referenci i lokacija. Sljedeći je korak podijeliti usluge, kategorije proizvoda i blogova te na kaju dodati same proizvode i blog objave u odgovarajuće kategorije.

 

Djeluje vrlo jednostavno, ali to vrijedi samo kod manje zahtjevnih web stranica. Zanimljivo postaje kada imamo kompleksnu strukturu i trebamo predvidjeti kretanje korisnika po stranici. Imajte na umu da će struktura stranice izrađena danas vjerojatno zahtijevati određene izmjene u budućnosti zbog povećanja obima sadržaja na webu.

Naslovna stranica u strukturi web stranice

Naslovna je stranica najvažnija na web stranici i najčešće od nje kreće istraživanje weba. Povežite naslovnu stranicu s najvažnijim podstranicama, poput usluga ili kategorija, ali ne pretjerujte. Korisnici se često izgube unutar pretjeranog povezivanja.

Izbornici za kvalitetnu strukturu web stranice

Većina se korisnika po web stranici kreće koristeći se izbornikom (engl. menu). Najvažnije kategorije moraju biti smještene u izborniku. Mislite li da je to nemoguće izvesti, pogledajte primjere AliExpressa, EBaya i Amazona. Ove stranice imaju dobro razvijenu strukturu, što nama omogućuje učenje – od najboljih. Gotovo su svi njihovi proizvodi već podijeljeni u kategorije, zatrebate li inspiraciju zavirite u njihove web stranice.

Ponekad je potrebno izraditi dva izbornika, u tom slučaju postavite glavni izbornik s kategorijama i top izbornik s korisničkim informacijama.

Kategorije i potkategorije u strukturi web stranice

Pri izradi strukture web stranice izbjegavajte komplicirati, izradite jednostavnu strukturu kako bi se korisnici što prirodnije kretali po stranici. Važno je postići to da korisnici intuitivno prepoznaju što se u pojedinoj kategoriji nalazi. Jednostavnošću do savršenstva. Svaka bi kategorija trebala biti jedinstvena, a potkategorije treba povezati s odgovarajućom kategorijom. Primjer – pišete li blog objave, kao glavnu kategoriju postavite digitalni marketing, a zatim je podijelite na potkategorije SEO, vođenje društvenih mreža, e-mail marketing… Neka sve navedene potkategorije sadrže blog objave sa sadržajem relevantnim podgrupi.

Imate li više kategorija, pokušajte postići podjednak broj članaka unutar svake od njih. Ponekad je to nemoguće, u tom slučaju razmislite o podjeli dominantne kategorije na dvije zasebne. Na taj ćete način zadržati kvalitetnu strukturu web stranice.

 

Oznake u strukturi web stranice

Znate li razliku između kategorija i oznaka (engl. tag)? Kategorije možemo hijerarhijski podijeliti na potkategorije i na pod-potkategorije, dok oznake ne možemo. Oznake nam služe kako bismo označili sadržaj s istom temom, na primjer u marketinškom blogu oznake mogu biti Facebook, Twitter, Google Ads…

Gledajte ne izraditi previše tagova i učinite ih relevantnima sadržaju web stranice. Tag mora sadržavati najmanje 2 članka ili proizvoda. Najčešće oznake ili tagove objavite pred sam kraj teksta, ovime ćete korisniku pružiti priliku za pronalazak dodatnog sadržaja iste ili slične tematike.

Interlinking u strukturi web stranice

Unutarnje povezivanje (engl. interlinking) korisnicima će dodatno olakšati kretanje po webu. Neka svi linkovi budu jednakih boja, fonta i dimenzija teksta. Primijenite najvažnije pravilo – poveznice untuar stranice moraju biti korisne osobi koja se po njoj kreće.

Interlinkingom olakšavamo Googleu shvaćanje sadržaja web stranice, istovremeno olakšavajući korisnicima kretanje po njoj, a omogućavamo i pravilno širenje link juicea. Ukoliko u sadržaju možete neku misao povezati na drugu stranicu na svojoj stranici ili nekoj drugoj, objasnite poveznicu sa razumljivim tekstom, što se može očekivati na povezanoj stranici.

Interlinking govori Googleu koje su podstranice na webu važne, pri čemu veći broj poveznica na određenu stranicu Googleu ukazuje na to da je ona važnija. Interlinking je jedan od onsite SEO faktora koji utječu na poziciju na tražilicama. Tražilice sidreni tekst (engl. anchor text) unutar poveznice koriste kako bi prepoznale koji je sadržaj na određenoj poveznici.

Footerlinks u strukturi web stranice

Footerlinkovi jesu poveznice u podnožju stranice. Podnožje stranice u praksi postavlja se jednako na svim podstranicama. Nekada su tražilice footerlinkove smatrale važnim dijelom interlinkinga, dok je danas njihova važnost umanjena, a tražilice su razvile način prepoznavanja footerlinkova koje više ne smatraju tako važnima. Pazite da ne pretjerate s brojem footerlinkova.

Breadcrumbs u strukturi web stranice

Riječ breadcrumbs u doslovnom prijevodu označava komadiće kruha, no kako nam komadići kruha mogu pomoći u izradi strukture web stranice? Uz pomoć breadcrumbsa korisnici u svakom trenutku znaju gdje se na web stranici nalaze. Breadcrumbs se najčešće nalaze pri vrhu stranice i oni u stvari predstavljaju strukturu web stranice. Želite li poboljšati korisničko iskustvo i SEO optimizaciju, koristite breadcrumbs.

 

Search intent u strukturi web stranice

Search intent jedan je od najvažnijih faktora Google tražilica, no važno je napomenuti da optimizaciju web stranice činimo za korisnike, a ne za Google kao što mnogi još uvijek vjeruju. Naš cilj mora biti ispunjavanje korisnikove želje/potrebe za pronalaskom tražene informacije. Prije izrade strukture i SEO optimizacije weba potrebno je dobro promisliti o search intentu. Stranice “Facebook oglašavanje” i “usluge Facebook oglašavanja” različito se optimiziraju. Korisnik koji pretražuje Facebook oglašavanje možda samo traži blog s više informacija, dok pri pretraživanju usluga Facebook oglašavanja korisnike želimo dovesti na naš landing page, odnosno prodajnu stranicu za Facebook oglašavanje.

Optimizaciju web stranice činimo za korisnike, a ne za Google kao što mnogi još uvijek vjeruju.

 

XML sitemaps

XML sitemaps ima izuzetno važno mjesto u SEO optimizaciji jer ova datoteka pokazuje tražilicama koje podstranice web stranica posjeduje, kao i koje je od njih potrebno indeksirati. Ovo je jedan on najvažnijih dijelova tehničke SEO optimizacije weba.

Na WordPressu ćete XML sitemaps vrlo jednostavno stvoriti pomoću SEO plugina YoastSEO. Nakon izrade XML sitemapsa potrebno ga je postaviti na Google Search Console.

Pri bilo kakvoj promjeni strukture potrebno je iznova poslati XML sitemaps Google Webmaster alatom.

Savjeti za popravljanje već postojeće strukture web stranice:

  • u slučaju da je jedna kategorija pretrpana sadržajem, podijelite je u dvije manje
  • osvježite ili uklonite zastarjeli sadržaj
  • označite duplicirani sadržaj
  • razmislite o strukturi izbornika
  • iznova pošaljite xml sitemaps.

Zaključak

Pratite li naše savjete za izradu strukture web stranice, vaš će web biti pravilno strukturiran i spreman na Googleovo indeksiranje. Ako je sve navedeno previše za vas, obratite se nama.