Video marketing

Video marketing kao način privlačenja klijenata

Vidni i slušni podražaji iz naše okoline imaju veliki utjecaj na ljudski mozak i cjelokupnu percepciju, stoga ne začuđuje činjenica da nam od sveg sadržaja serviranog na društvenim mrežama najviše pažnje zaokuplja upravo videosadržaj. Videosadržaj uključuje više osjetila nego članak ili fotografija, a upravo to je razlog zašto je marketing koji se bazira na promotivnim videozapisima danas toliko popularan.

“Mislim da ćemo se približiti prema svijetu u kojem ćete moći sažeti cjelokupno iskustvo i koje ćete kao takvo moći poslati nekome.” – Mark Zuckerberg

Svatko tko traži nov i učinkovit način promoviranja svojega poslovanja trebao bi započeti s izradom kratkih videoisječaka. Kako se pripremiti za to? Nekoliko je ključnih koraka.

DEFINIRAJTE SVRHU PROMOTIVNOG VIDEA

Prvi je korak jasno definirati svrhu promotivnog videa, bez obzira na to želite li predstaviti svoju tvrtku ili novi proizvod. Želite li samo educirati pratitelje ili pak povećati promet na svom profilu i tako privući pažnju što većeg broja ljudi, promo video je pravo rješenje. Koji god vaš cilj bio, pobrinite se usredotočiti na ostvarenje istog.

 

DULJINA VIDEOZAPISA

Drugi je korak donijeti odluku o trajanju videozapisa. Sve ovisi o tome na kojoj društvenoj mreži želite objaviti video. Imajte na umu da su korisnici interneta zapravo vrlo nestrpljivi, stoga videozapis ne bi trebao trajati dulje od dvije minute. Optimalna duljina videozapisa iznosi 30-ak sekundi.

PROBUDITE EMOCIJE

Razmislite o emocijama koje želite probuditi u svojim pratiteljima. Ponekad je najbolji način za privlačenje njihove pažnje humor, dok će drugi put to možda biti predstavljanje neke dirljive priče. Izbor je na vama. Analizirajte promotivne videozapise svojih konkurenata i učite na njihovom iskustvu.

“Ako moj film učini još jednu osobu jadnom, obavio sam svoj posao” – Woody Allen

Ponekad je bolje napraviti priču s glavnom temom, a proizvod ostaviti u „sjeni“:

VIDEO MARKETING SA STILOM

Prije početka pisanja scenarija razmislite o stilu videozapisa koji izrađujete. Hoće li to biti animacija ili film sa “stvarnim ljudima”? Možda tutorial ili snimanje vaših aktivnosti na zaslonu računala? Isprobajte različite stilove i tako saznajte koji je/su odgovarajući za vaše poslovanje.

Kako humorom predstaviti svoju tvrtku:

BUDŽET

Posljednja, ali nimalo nevažna stavka jest budžet. Izračunajte koliko novca želite potrošiti na izradu i promoviranje videozapisa i uzimajući to u obzir stvarajte svoju priču.

Nakon pripremnih koraka, slijedi kreativni dio.

KAKVU PRIČU ŽELITE PODIJELITI?

Započnite pisanjem kratkoga sažetka svoje ideje, tako vaše misli neće misteriozno nestati, a kasnije možete razraditi detalje. Znate li vrijednost drugog mišljenja? Preporučujemo vam konzultaciju s nekoliko ljudi kojima vjerujete, oni će uvidjeti što ste eventualno propustili i zajedničkim ćete snagama doći do svježih i inspirativnih ideja.

Kreativan način predstavljanja proizvoda:

RAZRADA DETALJA

Sad kada znate koju priču želite podijeliti sa svojim pratiteljima, vrijeme je da otkrijete sve pojedinosti. Napravite popis koji uključuje:

  • sve likove,
  • njihov izgled,
  • mjesta na kojima će se radnja odvijati,
  • broj rekvizita s opisom svakog od njih…

I ono najvažnije, razmislite o mogućim pitanjima koja bi se mogla postaviti i sami pronađite odgovore na njih.

U ovom trenutku, ne preostaje vam ništa drugo nego započeti pisati svoj scenarij…