Google algoritam

Kako funkcionira Google Algoritam i pretraživanje?

Pomoću algoritama tražilice odlučuju koju će stranicu pozicionirati više u rezultatima pretraživanja. Google godišnje izbaci nekoliko novih ili ažuriranih algoritama koji utječu na on-site i off-site faktore na web stranicama.

Algoritmi

Algoritmi potječu još od perzijskog matematičara al-Khwarizmija koji je u 9. stoljeću napisao knjigu u kojoj opisuje postupke za računanje u indijskom brojevnom sustavu.

Algoritam je metoda ili način kojim dolazimo do rješenja određenog problema.

Ako ovu definiciju primijenimo na Google dobivamo sljedeće:

„Google algoritam je metoda ili način na koji Google odlučuje o redoslijedu rezultata pretraživanja.“

 

Google algoritmi pomažu ispunjavati želje osoba koje pretražuju

Korištenjem algoritama Google nastoji što preciznije ispunjavati želje onih koji pretražuju da bi pronašli željene informacije, odgovore, proizvode, usluge, savjete… Google može svakim danom sve bolje i bolje shvatiti što točno želimo pronaći. Prisjetimo se da na samom početku Google nije imao autocomplete mogućnost, ni nultu poziciju, ni Google flights, ni mnoge druge mogućnosti. Godinu po godinu Googleova računala postaju sve inteligentnija, ako se to može reći za računalo. Google se već dulje vrijeme koristi umjetnom inteligencijom i machine learningom kako bi predvidio i ispunio želje korisnika da pronađu željeni sadržaj.

 

Google algoritam funkcionira tako da pretražuje web stranice na osnovi ključnih riječi upisanih u tražilicu i Page ranka kojeg definira na temelju više od 200 faktora. Faktore možemo podijeliti na on-site i off-site faktore. Više o faktorima i SEO optimizaciji pročitajte u blog objavi Uvod u SEO optimizaciju.

Neki od zamjećenijih Google algoritama jesu:

  • Mobile-First Index

Pomoću ovog algoritma Google želi ohrabriti SEO stručnjake da više rade na sadržaju za mobilne uređaje.

  • Google HTTPS

Prema analizama Moza sredinom travnja 2017. godine postotak stranica na SERP-u s HTTPS protokolom bio je 50 %, danas je taj postotak skočio na više od 70 %.

  • Google Penguin

Ovaj je algoritam utjecao na sve koji imaju spammy poveznice, poveznice nevezane za sadržaj stranice i na one koji su se koristili Black hat SEO strategijama.

  • Google Panda

Algoritam je utjecao na sadržaj web stranica koji mora biti kvalitetan i nikako dupliciran.

  • RankBrain

Google se počeo koristiti machine learningom.

  • BERT update

Bolje shvaćanje long tail ključnih riječi. Više informacija na blogu BERT update.

 

Ne utječe svaki algoritam jednako na rezultate pretraživanja, neki utječe više, a neki manje. Primjerice, kada je izbačen Rank Brain algoritam nije donio pretjerane promjene u rezultatima pretraživanja, već će kroz vrijeme utjecati na pozicije u rezultatima pretraživanja. Panda i Penguin su odmah počeli utjecati na web stranice koje su imale duplicirani sadržaj i spammy i irelevantne poveznice.

U skoroj budućnosti možemo očekivati Google algoritme koji će dati prednost stranicama koje su optimizirane za glasovno pretraživanje. Iako glasovno pretraživanje još uvijek spava, u Hrvatskoj uskoro dolaze nove generacije koje se koriste mobilnim uređajima sve prirodnije. U sljedećih nekoliko godina očekujemo sve veći broj glasovnog pretraživanja.