Uvod u SEO optimizaciju

Uvod u SEO optimizaciju

U današnje vrijeme nezamislivo je imati web stranicu koja nije SEO optimizirana pa tako svaki zaljubljenik u web tehnologije ili vlasnik web stranice zna „ponešto“ o SEO optimizaciji. U doslovnom prijevodu sa engleskog jezika „Search Engine Optimisation“ znači optimizacija web tražilica, ali mi ustvari optimiziramo naše web stranice kako bi se pojavile na prvoj stranici s rezultatima SERP (engl. Search Engine Result Page).

SEO optimizacija se dijeli na on-site optimizaciju koja se izrađuje na našoj web stranici i off-site optimizaciju koja se izrađuje izvan našega web-a.

 

On site optimizacija

  • Odabir ključnih riječi

Prije same izrade web stranice potrebno je odrediti za koje se ključne riječi želimo pozicionirati na Google tražilici (postoje i ostale tražilice poput Bing, Yahoo, ali bit ću iskren, ne poznajem nikoga tko ih namjerno koristi). Ključne riječi ovise o djelatnosti kojom ćemo se baviti i uslugama odnosno proizvodima koje ćemo prodavati. Neki od alata koji nam mogu pomoći pri odabiru ključnih riječi su Google Adwords Keyword Planner, Google Trends, Ahrefs i Moz Keyword Explorer.

  • Odabir domene

Vrlo je važno koristiti domenu koja najbolje odgovara našem poslovanju pa tako za poslove orijentirane na hrvatsko područje preporučujem „.hr“ koju privatna poduzeća i obrti mogu dobiti besplatno od Carnet servisa. U slučaju da planiramo razviti poslovanje na šire područje, izvrsno bi bilo odabrati „.com“. U samom nazivu poželjno je imati i ključne riječi za koje se želimo pozicionirati na tražilicama, na primjer za taxi prijevoznika koji posluje u Puli idealna bi domena bila „taxi-pula.hr“.

  • Izrada naslovnih oznaka i meta opisa

Nakon što web developeri i dizajneri izrade našu web stranicu, potrebno je svakoj stranici na našemu web-u dati naziv (naslovna oznaka) i opis (meta opis) kao što je prikazano na fotografiji. Naslovna oznaka može imati do 65 znakova uključujući razmake te je potrebno da sadrži ključne riječi. Meta opis prema starom pravilu treba sadržavati do 160 znakova uključujući i razmake, dok je od prije nekoliko mjeseci taj broj povećan na 320. U meta opis poželjno je uvrstiti ključne riječi. Nećemo samo nabacivati ključne riječi u naslovnoj oznaci i meta opisu, već ćemo si uzeti vremena i smisliti kvalitetan tekst koji će sadržavati ključne riječi na pravim mjestima.

Više o optimizaciji ovih važnih SEO faktora pročitajte u našem blogu: Kako optimizirati naslovne oznake i meta opise?

Meta opisi i naslovne oznake

  • Struktura, brzina, responzivost i mogućnost indeksiranja

Sama struktura weba mora biti jasna, kako pretraživačima, tako i tražilicama. Prije same izrade web stranice stavit ćemo na papir moguću strukturu te zatražiti savjet SEO stručnjaka. Dobro odabrana struktura na početku može smanjiti glavobolje kada se stranica počne razvijati. Potrebno je izabrati prave kategorije kako bi korisnici lako pronašli željeno na našem webu. Postoji preko 300 faktora SEO optimizacije, a jedan od njih je i brzina učitavanja web stranice. Brzinu učitavanja te preporuke za poboljšanje možemo pronaći na Page Speed Insights Google Developers.

Vrlo važan faktor je i mogućnost prilagodbe stranice različitim rezolucijama ekrana (responzivnost). Google je 21. travnja 2015. godine izbacio i algoritam Mobilegeddon čija je zadaća kažnjavati sve stranice koji nisu responzivne (engl. Mobile Friendly).
U dogovoru s developerom provjerit ćemo je li naša stranca indeksirana, ima li XML sitemaps te ima li robots.txt file. Više o toj temi napisao je kolega Kristijan Marić u njegovoj blog objavi Uvod u tehnički SEO koji ima više znanja o samoj tehničkoj optimizaciji web stanice.

 

  • Sadržaj je kralj

Zamislimo da smo sve do sada nabrojano učinili, ali je naš sadržaj suhoparan, kratak i nezanimljiv – stranica neće dugo opstati. U samom sadržajnom marketingu treba pisati opširno i prilagođeno ciljanoj publici, koristiti H1 naslove, podebljani tekst, poveznice na stranice kojima vjerujemo te je poželjno uključiti do 5% ključnih riječi. Neka sadržaj daje odgovore, neka bude kvalitetan i potakne korisnike na kontakt. Sadržaj je taj faktor koji zadržava ljude na stranici, može biti u različitim formama – tekst, fotografija, infografika, video, anketa…

 

Off-site optimizacija

Kao off-site optimizaciju navest ću dva ključna faktora. Prvi i najvažniji jesu poveznice (engl. backlinks) sa drugih web stranica, a sljedeći su podjele na društvenim mrežama.

  • Poveznice

Zamislimo da smo tek diplomirali na fakultetu i u potrazi smo za poslom, ali nemamo nikakvog iskustva. Ohrabrimo se i pitamo drage nam profesore da nam napišu preporuku koja će nam pomoći pri zapošljavanju. Poveznice djeluju poput preporuka, ako poslodavac (u ovom slučaju Google) vidi da nas je preporučio određeni profesor (odnosno web stranica), tada ćemo imati veću mogućnost za zapošljavanje, odnosno naša stranica će se prikazati kao relevantna za određeno pretraživanje. Poveznice imaju svoju važnost, nije isto ako nas preporuči doktor znanosti ili susjed iz kvarta koji vječito besposličari, pa tako stranice koje imaju veći PR (engl. Page Rank) imaju veći utjecaj na naš web. Prilikom izrade poveznica na drugim web stranicama koristit ćemo sidreni tekst s određenim ključnim riječima. Vratimo se na taxi uslugu u Puli, idealan sidreni tekst bio bi „taxi Pula“.

Više o poveznicama možete pročitati ovdje: Backlinking-građenje poveznica

  • Podjele na društvenim mrežama

Na prste jedne ruke mogu nabrojati prijatelje koji nisu prisutni na društvenim mrežama. Ako je netko podjelio naš članak na njima, to znači da je zanimljiv, relevantan i koristan osobi koja ga je podjelila (tako barem vjeruje Google). Osim same podjele članka, druga je prednost promet koji će posjetitelji donijeti našoj web stranici.

Vjerujem da vam je ovaj članak pomogao u osnovnom razumijevanju SEO optimizacije te da samo koristeći ovo znanje možete puno učiniti za vaš web.

Potreban vam je SEO za web stranicu ili web shop?