Strategija objavljivanja na društvenim mrežama
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Kako kreirati strategiju i kalendar objava na društvenim mrežama?

Želite li u današnje vrijeme razviti uspješno poslovanje, prisutnost na društvenim mrežama gotovo je neizostavan faktor. Kako biste što bolje svoju tvrtku predstavili na društvenim mrežama, potrebno je odgovoriti na sljedeća pitanja:

  •         tko je vaša ciljna publika
  •         koji je cilj objave
  •         na kojim društvenim mrežama želite biti prisutni
  •         kakav ćete sadržaj objavljivati
  •         koliko često želite objavljivati
  •         tko će osmišljati i objavljivati sadržaj
  •         koje alate za objavljivanje koristiti?

“If you make customers unhappy in the physical world, they might each tell 6 friends. If you make customers unhappy on the Internet, they can each tell 6,000 friends.”

– Jeff Bezos

Tko je vaša ciljna publika?

Izrada objava za društvene mreže treba biti u skladu s interesima odabrane ciljne skupine. Primjer: ako je vaša primarna djelatnost prodaja anatomske obuće, stavite se u poziciju kupca kojemu je potreban taj proizvod te ga na što učinkovitiji način predstavite kako bi došlo do kupnje. Bavite li se estetskom kirurgijom, vjerojatno će većina vaših pratioca biti ženskoga spola te sadržaj objave treba usmjeriti ka njima. Odabir ciljane publike od ključne je važnosti, stoga ne žalite utroška vremena i truda u analizu onih kojima su vaši proizvodi ili usluge namijenjeni.

Ciljana publika

Na kojim društvenim mrežama želite biti prisutni?

Uvijek imajte na umu da konstantno morate pratiti trendove te proučavati na kojim se društvenim mrežama određena ciljna skupina najčešće okuplja. Ako se vaše poslovanje odvija na međunarodnome tržištu, važno je odabrati društvene mreže koje se koriste u tim područjima. Primjer: ciljate li na državljane SAD-a, ne smijete preskočiti Twitter.

Koji je cilj objave?

Postoji nekoliko mogućih ciljeva objava na društvenim mrežama, a u obzir je potrebno uzeti više faktora. Objave trebate prilagoditi krajnjem cilju, to može biti prodaja proizvoda ili usluge, informiranje pratilaca o djelatnosti, novostima, akcijama i sl. Jedan od ciljeva može biti povećanje uključenosti (engl. engagement) korisnika u objavama kako biste stvorili bolju povezanost s njima i povećali doseg. Objave u koje se korisnici više uključuju imaju veći doseg. Kako biste ostvarili ranije zacrtane ciljeve, potrebno je prilagoditi vizual, tekstualni sadržaj, odredišne stranice. Samo kvalitetno usklađena objava može dovesti do krajnjeg cilja.

U blog objavi saznajte Kako povećati uključenost korisnika na društvenim mrežama?

Koji je cilj vaše objave?

Kakav ćete sadržaj objavljivati?

Sadržaj koji objavljujete ogledalo je vašega poslovanja. Objave moraju biti kvalitetno izrađene i vizualno atraktivne kako bi privukle pažnju već postojećih, kao i potencijalnih pratitelja. Preporučujemo odrediti dane kojima ćete objavljivati isti ili sličan tip objave. Ovako ćete svoju publiku naviknuti da taj dan očekuju određeni sadržaj koji ih možda najviše zanima. Pri kreiranju objava izuzetno je važno paziti na dimenzije vizuala za pojedine društvene mreže.

Ako niste sigurni koje dimenzije su optimalne za pojedinu društvenu mrežu, pročitajte našu blog objavu Vodič za dimenzije fotografija na društvenim mrežama gdje ćete pronaći sve potrebne informacije.

Koliko često objavljivati na društvenim mrežama?

Koliko često želite objavljivati?

Broj objava uvelike ovisi o prirodi vašega poslovanja. U većini slučajeva idealno je postaviti tri do četiri objave tjedno, objavljujete li češće mogli biste ostati bez određenog broja pratitelja koji će vas smatrati napornima. Svakodnevno objavljivanje Facebook ili Instagram storyja je sasvim u redu, ove priče ne iskaču pratiteljima na naslovnici, već oni imaju izbor žele li ili ne žele pregledati sadržaj.

Tko će osmišljati i objavljivati sadržaj?

Faza osmišljavanja i kreiranja objava većini se čini kao veoma jednostavna i zabavna stvar. Moramo vas razočarati, ovaj posao nije nimalo lagan. Potrebna je kreativna osoba, ili više njih, koje će testirati nekoliko različitih vrsta objava. Svrha ovoga zadatka je otkriti što ciljnoj publici najviše odgovara. Isprobajte formalne ili šaljive objave, fun fact objave, prodajne, informirajuće itd.

Alati za objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama

Koje alate za objavljivanje koristiti?

Kako bismo vam olakšali problem objavljivanja, preporučujemo izradu kalendara za objave koji može biti na tjednoj, mjesečnoj ili nekoj drugoj bazi. Ukoliko je to moguće, savjetujemo izradu mjesečnog plana objava kako ne biste svakoga tjedna brinuli o tome što ćete i kada objaviti. U već izrađeni raspored vrlo je jednostavno dodati eventualne izvanredne objave. Kao što je ranije navedeno, poželjno je odrediti dane i točno vrijeme za objavljivanje. Primjer mjesečnog plana objava možete pronaći ovdje. 

Više o uspjehu na društvenim mrežama pročitajete u blog objavi Kako do uspjeha na društvenim mrežama? 

Postoje različiti alati koji vam mogu pomoći pri objavljivanju izrađenoga sadržaja na jednoj ili više društvenih mreža u isto vrijeme. Jedan od takvih alata je Hootsuite koji sadrži kalendar te ćete zakazane objave moći vidjeti i ondje. Osim Hootsuitea popularni su i Buffer te Sprout Social, dok neke društvene mreže poput Facebooka pružaju mogućnost zakazivanja većeg broja objava unaprijed. Naučite više klikom na našu blog objavu Besplatni alati za društvene mreže.

Trebate li pomoć u vođenju društvenih mreža?

Imate možda u planu projekt?

Opišite nam vaše želje i ciljeve, odgovoriti ćemo vam vrlo brzo.