Što Hrvati pretražuju

Video: Što su svijet i Hrvatska guglali (pretraživali) u 2019?

Google Trends alat je koji korisniku omogućuje pregled učestalosti pretraživanja određene ključne riječi ili fraze. Svake godine Google Trends prikazuje koje su ključne riječi ili fraze korisnici najčešće pretraživali.

Želite li saznati više o ključnim riječima pročitajte blog Što su ključne riječi?, a ako vas zanimaju alati za istraživanje ključnih riječi pročitajte Alati za planiranje i istraživanje ključnih riječi.

Nakon duge, iscrpljujuće godine s približavanjem nove 2020. vrijeme je za podvlačenje crte i sumiranje učinjenoga, a mi smo se ovoga puta odlučili pozabaviti divom pretraživanja – Googleom. Provjerili smo što su Hrvati pretraživali tijekom 2019. te koliko prate trendove u odnosu na svjetsko tržište.

Video trendova pretraživanja kojim Google igra na emocije pogledajte ⬇️.

Blog o najtraženijim pojmovima pročitajte na poveznici Što su svijet i Hrvatska guglali u 2018. godini?

Najpretraživaniji pojmovi u 2019. godini

Pojam koji su korisnici diljem svijeta ove godine najčešće pretraživali za razliku od 2018. nije vezan uz nogomet, već uz kriket, konkretno utakmica Indija – Južna Afrika (“India – South Africa”). Slijede američki glumac “Cameron Boyce” koji je preminuo 6. srpnja od epileptičkog napada, najstarije nogometno kontinentalno natjecanje “Copa América”, kriket utakmica Bangladeš – Indija (“Bangladesh – India”) i novi “iPhone 11”.

Najtraženije novosti u 2019. godini

U kategoriji novosti najpretraživaniji pojam je opet Copa América, zatim požar u crkvi Notre-Dame, kriket kup ICC Cricket World Cup, uragan Dorian koji je poharao Bahame i  Rugby World Cup.

Najpretraživanije osobe u 2019. godini

 Najpretraživanije  osobe su

  • velika zvijezda američkog nogometa Antonio Brown
  • nogometaš Neymar
  • vloger James Charles američki glumac i pjevač Jussie Smollett 
  • stand up komičar Kevin Hart

Što su Hrvati najčešće pretraživali u 2019. godini?

Pozabavimo se najpretraživanijim pojmovima u Lijepoj Našoj. “Rezultati EU izbora #hrvatska” na prvome mjestu – iznenađeni? Možda sljedeći put izlaznost na izbore bude veća :-). Slijedi pojam “štrajk” povezan sa štrajkom u školama. O ključnoj ulozi društvenih mreža u štrajku prosvjetara nedavno smo pisali, više pročitajte na poveznici Kako su društvene mreže odigrale ključnu ulogu u štrajku prosvjetnih radnika?

Slijedi nogometna utakmica osmine finala “Dinamo – Benfica” na kojoj je Dinamo upisao pobjedu od 1:0. Poznato je da su Hrvati sportski orijentirani, što dokazuje i sljedeći pojam koji su najčešće pretraživali u 2019. godini – “rukometno prvenstvo 2019.”, a peto mjesto pripada utakmici kvalifikacija za UEFA Euro “Hrvatska – Slovačka” koja se u studenome odigrala na Rujevici u Rijeci, a Hrvatska je pobijedila 3:1.

Zanimljivo je da je u kategoriji najpretraživanijih osoba treće mjesto zauzela osebujna prodavačica mandarina iz Zagreba, poznata kao Kristina Mandarina. Drugo mjesto zauzeo je američki borac mješovitih borilačkih vještina hrvatskog podrijetla Stipe Miočić, a na prvome je mjestu mlada talentirana glumica Tara Thaller.

Iz svega priloženoga možemo vidjeti kako su Hrvati okupirani politikom, štrajkovima, sportom i pomalo neobičnim ličnostima poput Kristine Mandarine.

Provjerite svoje znanje o trendovima pretraživanja na Google Trends kvizu. 

Kao i prošle godine, savjetovat ćemo vas da u 2020. istražujete nove stvari, učite, sudjelujte u online edukacijama, isprobajte inovativne kulinarske recepte i proučite korisna štiva koja će vam pomoći u životu i poslovanju.