Istraživanje ključnih riječi

Što su ključne riječi? – definicija, korištenje

Ključne riječi su jedna riječ ili skup riječi (fraza) za koje želimo biti pronađeni pri pretraživanju na internetu, one govore o sadržaju koji se na web stranici nalazi.

Ključne riječi su čvrsta veza između korisnika koji pretražuje i sadržaja na web stranici. Korištenjem ključnih riječi koje su relevantne za vaše poslovanje povećat ćete broj prikazivanja na stranici s rezultatima (engl. Search Engine Result Page).

Ključne riječi se koriste u SEO optimizaciji web stranica i Google Ads oglašavanju, a kako biste saznali razliku između spomenutih pojmova pročitajte blog objavu SEO optimizacija ili Google Ads oglašavanje.

Google za Engleski jezik više ne koristiti ključne riječi već entitete. Više o toj temi saznajte na blogu Entiteti za Google i SEO.

Sadržaj:

  1. Gdje koristiti ključne riječi?
  2. Važnost i karakteristike ključnih riječi
  3. Head tail  i  long tail ključne riječi

 

Gdje koristiti ključne riječi?

Ključne riječi za SEO optimizaciju koristite u naslovnim oznakama, meta opisu, URL, H naslovima, ALT tagovima i sadržaju na web stranici.

Disclaimer: Korištenjem ključnih riječi u meta opisima neće direktno utjecati na pozicioniranje stranice na tražilicama, ali će pomoći u povećanju CTR. Nemojte pretjerati s količinom ključnih riječi u naslovnim oznakama, meta opisu, URL, H naslovima, ALT tagovima i sadržaju na web stranici. 

Zanima li vas kako i gdje koristiti ključne riječi u naslovnim oznakama i meta opisima pročitajte blog objavu Kako optimizirati naslovne oznake i meta opise? , a želite li saznati više o optimizaciji sadržaja sve ćete saznati u blog objavi SEO optimizacija sadržaja web stranice.

Važnost ključnih riječi

Ne koristite li ključne riječi na mjestima spomenutima u gornjem dijelu teksta, nikada se nećete prikazati visoko u rezultatima pretraživanja potencijalnih klijenata. Ispravno optimizirane ključne riječi omogućuju povećanje prometa na web stranici. Vaš je primarni cilj povećanje prometa koji dolazi kroz organske rezultate pretraživanja, a vrlo je važno povećanje prometa od strane korisnika koji su povezani s vašim proizvodima ili uslugama.

Kako biste kreirali web sadržaj koji će se pozicionirati visoko na tražilicama i dovoditi promet na web, neophodno je spoznati tko su vaši korisnici i što pretražuju.

Karakteristike ključnih riječi

Mjesečni broj pretraživanja ključnih riječi

Ovo je jedna od važnijih metrika za ključne riječi. Ulaganje vremena, truda i novca u optimizaciju web stranice za ključne riječi koje imaju velik broj pretraživanja zasigurno će rezultirati većim brojem posjeta.

Konkurentnost ključnih riječi

Bez obzira na mjesečni broj pretraživanja određene ključne riječi potrebno je provjeriti konkurenciju i ustanoviti koliko će zahtjevno biti pozicionirati web stranicu za pretraživanje koje sadrži određenu ključnu riječ.

Cijena po kliku za ključnu riječ

CPC je izuzetno važna metrika za Google Ads oglašavanje i bez te metrike teško je predvidjeti budžet i okvirnu cijenu po kliku. Pri definiranju ključnih riječi provjerite mogu li vam one generirati prihode, kao i koliko se konkurencije natječe za njih.

Head tail i long tail ključne riječi

Ključne riječi možemo klasificirati kao glavne ili egzaktne (engl. head keywords) i ključne riječi sa specifičnom kombinacijom riječi (engl. long tail keywords). Uzmimo za primjer online stranicu s receptima. Head keywords za ovaj primjer su “kolač”, “recepti”, “ručak”,  za te će se riječi biti vrlo teško pozicionirati na prvo mjesto pretraživanja. Long tail keywords pozicioniranje daleko je jednostavnije. Važno je napomenuti da ukoliko netko pretražuje ključnu riječ “recept” ne znamo traži li ta osoba zaista recept za današnji ručak ili samo fotografije recepta, dok korištenjem long tail ključnih riječi ispunjavamo želju korisnika da pronađe sadržaj koji ga uistinu zanima.

Posjedujete li web stranicu s receptima logički naslovi vaših odredišnih stranica i blogova bit će povezani s izradom i pripremanjem recepata. Primjeri naslova za blog objave mogu biti: “Videorecept bakinog kolača” ili “Bakin kolač zapečen u pećnici”. Naslovi odredišnih stranica mogu biti “Bakini recepti” ili “Bakina kuharica”.

Naša je preporuka građenje sadržajne strategije oko long tail ključnih riječi, jednom kad se uspješno pozicionirate za long tail keywords rezultati za head tail ključne riječi doći će uz minimalne napore.

Potrebna vam je pomoć oko definiranja ključnih riječi, SEO optimizacije ili Google Ads kampanja?

Kontaktirajte nas preko kontakt forme!