Najbolji marketinški alati

SEO optimizacija ili Google Ads oglašavanje?

SEO optimizacija i Google Ads oglašavanje važni su alati koji su potrebni pri pokretanju digitalnih marketinških kampanja. Sve o njihovim prednostima i nedostacima te u koji od njih želite uložiti svoje vrijeme i novac saznajte u novoj blog objavi.

Ako ste ikada čitali ponešto o digitalnom marketingu ili ste htjeli vaše poslovanje, proizvode i uslugu oglašavati na internetu, vjerojatno ste se susretali s pojmovima kao što su SEO optimizacija, oglašavanje i Google Ads. Već i ptičice na grani znaju da je internet najbolji medij za oglašavanje i promociju web stranica.

 

Ova dva snažna alata potrebna su nam pri pokretanju digitalnih marketinških kampanja. Pri donošenju odluke o tome gdje ćemo i kako uložiti svoje vrijeme i novac, potrebno je poznavati barem osnove oba alata, njihove prednosti i nedostatke te je li ih potrebno koristiti zajedno ili odvojeno.

Prije svakog početka neophodno je imati jasnu sliku o tome gdje se nalazimo, koja je naša vizija i misija kako bismo učvrstili svoju tržišnu poziciju i odlučili koja je marketinška strategija najpogodnija za naše poslovanje.

U nastavku teksta dat ćemo vam sažet prikaz onoga što svaki od ovih alata predstavlja.

Što je SEO, kako se koristi i zašto ulagati u optimizaciju stranice?

Toliko često korišten pojam u posljednje vrijeme, SEO, odnosi se na postupak optimiziranja web stranice za određene ključne riječi kako bi se pojavila na prvoj stranici rezultata tražilice. Cilj optimizacije je pozicioniranje web stranice visoko na tražilicama te povećanje ciljane posjećenosti stranice. Kada korisnik upiše neki pojam u traku za pretraživanje, Google će prikazati sve web stranice na kojima se taj pojam nalazi, ali među prvima prikazuje najrelevantniji sadržaj koji je određen na temelju više od 200 faktora. Kako bi se naša stranica mogla visoko pozicionirati, moramo imati kvalitetan i lako čitljiv sadržaj, dobru reputaciju i ugled. Na temelju ovih elemenata bilo bi pametno optimizirati web-lokaciju da bi naša optimizacija funkcionirala.

 

Jedan od najvažnijih SEO of-site faktora su poveznice. One su poput pisanih preporuka s druge stranice.☺ Ako dobijemo preporuku od stranice koju krasi dobra reputacija, naša web stranica bit će više prikazivana u rezultatima tražilice.
Možemo imati najbolju tvrtku i pružati najkvalitetniju uslugu, ali ako nismo vidljivi, što znači visoko pozicionirani na stranicama tražilice, velik dio našega truda pada u vodu. Postoji jedan SEO vic koji kaže: „Gdje sakriti mrtvo tijelo? Pa na drugu stranicu tražilice. Tamo nitko neće pogledati.“  🙂

SEO optimizacija je zbog svoje važnosti i tehnika postala prava mala znanost u digitalnom marketingu za koju je potrebno vrijeme, trud i velika količina znanja. Zašto je SEO toliko važan najlakše ćemo objasniti na primjeru: ako pretražujemo recepte ili kuhanje, što god upišemo u tražilicu, vjerojatno će prva u rezultatima pretrage biti „Coolinarika“, a ne neki drugi blog s korisnim receptima i tehnikama kuhanja. Ako u Google tražilicu upišemo „Tesla“, zasigurno će mnogi pomisliti da će na prvome mjestu biti prikazani rezultati koji se odnose na Nikolu Teslu, znanstvenika. To je pogrešna pretpostavka, prvi rezultat pretraživanja je američka automobilistička tvrtka „Tesla“.
Iz ovih primjera možemo zaključiti koliko je važno ulagati u SEO optimizaciju jer ako nismo vidljivi klijentima do kojih želimo doći, na koji način će se naše poslovanje u ovom digitalnom vremenu uopće realizirati?

Dobro optimizirana stranica ne samo da dovodi korisnike naših usluga i/ili kupce naših proizvoda na web stranicu, nego ih i zadržava i tako stvaramo dugoročne i ključne odnose s njima. Dodatna prednost je što je novac uložen u SEO optimizaciju većinom fiksni trošak koji ne ovisi o broju klikova na oglas ili stranicu, a samim time je rizik kod ulaganja manji. Ipak, mnoge tvrtke žele ili trebaju brže i bolje rezultate, a tu na scenu stupa Google Asd.

Što je Google Ads, kako funkcionira i je li potrebno ulagati u oglase?

Google Ads poznat je i pod nazivom „pay-per-click“ (doslovno prevedeno „plaćanje po kliku“). Ovo je Google-ova platforma koja omogućuje tvrtkama oglašavanje web stranice kada korisnik pretražuje određenu ključnu riječ. Oglašivači plaćaju po broju klikova na određeni oglas. Prvo što moramo učiniti je postaviti pravila, izabrati maksimalan dnevni iznos koji smo spremni platiti za klik na oglas i ključne riječi za koje želimo da se oglas prikazuje. Klik je zapravo stvarni kupac koji pretražuje točno one riječi koje smo izabrali za pretraživanje našega oglasa, takvi oglasi rade na principu potražnje.

 

Naš proračun i ponuda odlučuju o tome gdje će se oglas smjestiti u rezultatima pretrage i koliko često će se prikazivati. Upravo ovakvo ulaganje nam pomaže u nadzoru ukupnog prometa na našoj stranici. Google Ads često koriste tvrtke s dobrom reputacijom i one koje pružaju kvalitetnu uslugu te su spremne platiti za svoj oglas. Također ako je tvrtka nova na tržištu ili samo predstavlja novi proizvod ili uslugu i pri tome želi odmah vidljive rezultate, Google Ads je idealan alat za to. Ukoliko želimo da našu stranicu u tražilici korisnici pronađu kroz neke popularne riječi, oglas ćemo platiti nešto više, dok bi cijena oglasa za konkretne ključne riječi, bila nešto niža.

Iako smo neke od prednosti i nedostataka oba alata već naveli u tekstu, zbog lakše preglednosti prikazat ćemo ih i tablicom:

Prednosti i nedostaci oglašavanj

Bez obzira na sve navedeno, ako smo novi u poslu i želimo predstaviti našu uslugu, potrebno je istražiti tržište i ključne riječi kako bismo dobili uvid u to gdje se nalazimo i u kojem smjeru trebamo ići.

Zaključak…

Pomno optimizirana web stranica i plaćeni oglasi koji privlače internet „promet“ dovode do maksimalnih rezultata. Naš prijedlog vama je da, ukoliko imate mogućnosti, koristite obje tehnike, oba alata istovremeno.
Pokušajte sami „guglati“ vašu web stranicu ili ključne pojmove vezane za vaše poslovanje, poigrajte se malo, povremeno analiziranje vlastitoga poslovanja ne može škoditi. Ako želite poboljšati svoje rezultate, javite nam se za savjet jer Markething tim vas može „optimizirati“. Pratiti trendove i brzo djelovati u današnjem turbulentnom vremenu nije lako i ako nemate dovoljno znanja, strpljena ili vremena trebat će vam profesionalci koji će taj dio posla odraditi za vas. Mi smo upravo spomenuti profesionalci kojima se s povjerenjem možete obratiti za pomoć.