Najčešće pogreške na društvenim mrežama

Najčešće pogreške na društvenim mrežama

Pregledavajući novosti na društvenim mrežama gotovo svakoga dana naiđemo na poneku pogrešku. Mnogi community manageri ne posvećuju pažnju sitnim detaljima zbog čega ostaju bez publike, stoga smo za vas odlučili napisati blog objavu sa savjetima o najčešćim pogreškama na društvenim mrežama (i kako ih izbjeći).

Fotografije i vizuali neodgovarajućih dimenzija

Ova pogreška je najučestalija, a možda i najgluplja. Zaista je grozno kada na objavljenom vizualu ne možemo pročitati sadržaj jer izlazi iz dimenzija propisanih za društvene mreže. Jednako je loše kada se neka osoba predstavlja portretom, a na vizualu nedostaje pola lica. ?

Ako niste sigurni koje dimenzije koristiti, pročitajte našu blog objavu Vodič za dimenzije fotografija na društvenim mrežama.

 

Neodgovarajući sadržaj na društvenoj mreži

Vrlo često vidimo ovu pogrešku na društvenoj mreži LinkedIn gdje mnogi dijele sadržaj iz privatnog života, a mreža je – poslovna. Izbjegavajte dijeliti sadržaj koji nije vezan uz poslovni svijet na LinkedInu, ipak na ondje želite ostaviti najbolji (poslovni) utisak.

Poveznice koje je nemoguće otvoriti

Često na Instagramu u objavama vidimo poveznice na koje se ne može kliknuti, a to nas udaljava od brenda koji treba učiniti sve da svojim korisnicima omogući lakši pronalazak informacija. Bolja opcija u slučaju Instagrama je napisati “link in bio” što će korisnicima biti jasan znak da posjete vaš poslovni profil i tamo kliknu na poveznicu. “Link in bio” moguć je samo na poslovnim profilima.

Za više informacija o Instagramu pročitajte blog objavu: Instagram i sve što trebate znati o njemu.

Objava sadržaja u krivo vrijeme

Objavljivanje sadržaja u krivo vrijeme neće doprinijeti uključivanju korisnika u vaše objave, a samim time one će imati manji doseg. Odrediti idealno vrijeme za objavu na društvenim mrežama zahtjevan je posao, potrebno je napraviti analizu uz pomoć Facebook Insightsa, ali je neophodno i dodatno testiranje.

Otkrijte koje je najbolje vrijeme za objavu na društvenim mrežama u blog objavi Najbolje vrijeme za objavu sadržaja na društvenim mrežama, a želite li izraditi analizu uz pomoć Facebook Page Insightsa pročitajte kratak vodič za Facebook Page Insights analitiku.

 

Ignoriranje loših recenzija

Iz iskustva znamo da mnogi vlasnici Facebook stranica ignoriraju loše recenzije čime svojim pratiteljima daju do znanja da im uopće nisu bitni. Ovom lošom metodom zasigurno ćete izgubiti pratitelje na društvenim mrežama, a samim time i promet/zaradu. Pogreške se događaju svakome, a dobijete li lošu recenziju zahvalite pratiteljima na povratnoj informaciji, ispričajte se i pokažite da vam je stalo ispraviti pogrešku.

Korištenje osobnih profila u poslovne svrhe

Mnogi mikro i mali poduzetnici koriste osobne profile na društvenim mrežama s imenom tvrtke. Ovim načinom ostavljaju dojam neprofesionalnosti te gube određene mogućnosti koje društvene mreže omogućuju poduzetnicima.

Spamanje

Ne objavljujte irelevantan sadržaj u grupama, nitko ne voli spam. Često vidimo kako poduzetnici objavljuju u različitim grupama sadržaj koji nema veze sa samom grupom, primjerice u SEO grupi objavljen članak o društvenim mrežama. Kopirati sadržaj i objaviti ga u svim mogućim grupama idealan je način za gubitak potencijalnih posjetitelja, a moguće je i da vas blokiraju.

Korištenje društvenih mreža isključivo za prodaju

Izuzetno teško je postići rast na društvenim mrežama koristeći ih isključivo u svrhu prodaje. Predlažemo 80% informativnih objava, dok bi preostalih 20% trebalo rezervirati za prodaju. Poslušajte ovaj savjet i povećajte broj pratitelja te zadobijte njihovo povjerenje.

Nasumična objava sadržaja

Potrebno je izraditi strategiju objavljivanja sadržaja te objave prilagoditi danima u tjednu ili mjesecu. Često možemo uočiti prodajne ili strogo poslovne objave tijekom vikenda koji bi trebalo rezervirati za nešto ležerniji sadržaj. Naša preporuka je izrada kalendara objava za svaki sljedeći mjesec. Korištenjem takvoga kalendara moći ćete u svakom trenutku vidjeti što je planirano za određeni dan, tjedan ili mjesec. Preporuka je i stavljenje objava u raspored (na društvenim mrežama gdje je to moguće).

 

Neredovito praćenje rezultata

Dobro je poznato da možemo utjecati samo na ono što možemo mjeriti, ako ne mjerimo rezultate na društvenim mrežama nikada nećemo znati koja je objava bila uspješna, a koja baš i ne.  Utemeljena marketinška strategija ne smije se uzeti zdravo za gotovo, ona zahtijeva neprestanu promjenu i nadogradnju u skladu s razvojem tehnologije. Započetu strategiju svakim danom treba polako optimizirati, odbaciti višak, a usvojiti ono što se pokazalo kao uspješno.

Želite li izraditi analizu uz pomoć Facebook Page Insightsa pročitajte kratak vodič za Facebook Page Insights analitiku.

Neredovito odgovaranje na komentare

Uključujući se u rasprave na svojim objavama ne samo da pokazujete svojim pratiteljima da vam je stalo, već zbog algoritma društvenih mreža povećavate doseg. Pravilo je: što veći broj komentara, veći je i doseg objave. Veća uključenost korisnika društvenim mrežama pokazuje važnost određene objave te zbog toga one imaju veći doseg.

Objava nelektoriranoga sadržaja

Sumljam da ste obratili pažnju na prvu riječ u ovoj rečenici. Nekima je sigurno zapela za oko, a nekima se digla i kosa na glavi. Pripazite na gramatičku i stilsku točnost, neki pratitelji bi vam mogli zamjeriti takve pogreške. Objave s mnogo gramatičkih pogrešaka odišu neprofesionalnošću.

Želite li provjeriti svoje tekstove, u blog objavi Besplatni alati za društvene mreže pronaći ćete korisne alate za to, a bacite oko i na blog objavu Izbjegnite najčešće greške u pisanju!

 

Izbjegavanje promoviranja objava

Kako bismo dosegli nove korisnike neophodno je ulaganje u oglašavanje. Svima je poznato da društvene mreže koriste algoritme kojima smanjuju doseg objava. Neki podatci govore da Facebook organski doseže 3 – 5 % pratitelja. Izradom oglasa s minimalnim budžetom doseći ćete nove korisnike te učvrstiti vezu s postojećima.

Želite li saznati više o Facebook oglašavanju pročitajte blog objavu Facebook oglašavanje – sve tajne.

Prepoznajete li se u navedenim pogreškama znajte da nije dovoljno ispraviti samo jednu od njih, potrebno je posvetiti mnogo pažnje kako bi svaka objava odisala profesionalnošću. Vaši će vas pratitelji sigurno nagraditi za sav trud uložen u društvene mreže.

Potrebna vam je pomoć oko vođenja društvenih mreža?