Vodič za YouTube marketing 2021.

Proteklih godina bilježimo značajan porast video marketinga. Cisco Visual Networking Index predviđa se da će do 2022. godine 82 % ukupnog sadržaja na internetu biti upravo videozapisi.

YouTube je, s više od milijardu posjeta mjesečno i više od 400 sati učitanih videozapisa u minuti, najveća platforma za dijeljenje sadržaja. Tolika količina prometa omogućuje YouTubeu ogromnu bazu podataka što marketingašima uvelike olakšava posao.

Što sve možemo saznati iz baze podataka?

Veliku bazu podataka možemo koristiti za dosezanje specifične publike, u kratkom vremenskom periodu možemo vidjeti što je u trendu ili trendove u nastajanju, što korisnici gledaju, koliko dugo, na kojim uređajima…

Time na kraju smanjujemo troškove i možemo s puno manjim budžetom postići rezultate o kojima se u tradicionalnim marketinškim kanalima moglo samo sanjati.

 

Branding

Važno je naglasiti da je YouTube specifična platforma koja sadrži elemente društvene mreže i elemente videoplatforme. Kod YouTubea potrebno je razmišljati o brendiranju na razini pojedinog videozapisa i brendiranju na razini kanala. Brendiranje na razini pojedinog videozapisa iznimno je važno zato što su videozapisi glavni način povezivanja korisnika s brandom, pogotovo ako gleda videozapis s YouTubea podijeljen na drugoj platformi. S druge strane, brendiranje na razini kanala važno je jer predstavalja profil, cjelokupnu aktivnost na kanalu, tematiku videozapisa i povezanost s drugim platformama, na temelju čega korisnici donose odluku o pretplati na kanal.

Naslov videozapisa treba biti zanimljiv i sadržavati naziv branda/kanala. Važno je dodati opis svakom videozapisu jer je moguće opširno opisati tematiku i dodati poveznice za web stranicu, proizvode i sl. Uzevši u obzir da su korisnicima vidljive prve dvije, tri rečenice opisa, potrebno ih je zainteresirati kako bi kliknuli poveznicu „Show more“ (hrv. vidi više) i pristupili cjelokupnom opisu ili kliknuli na poveznicu web stranice, relevantnog proizvoda i sl.

 • Naziv kanala treba jasno predstavljati brand/proizvod/uslugu.
 • Opis kanala svakako treba sadržavati poveznicu na odgovarajuću web stranicu branda i poveznice na druge platforme ili društvene mreže.
 • Ikona kanala najčešće je logo te se pojavljuje na samom kanalu i u malom kvadratnom obliku na svakom videozapisu, stoga je važno odabrati višu rezoluciju sličice (pr. 800px x 800px).
 • Cover ili banner kanala nalazi se na vrhu stranice kanala, iznad ikone. S obzirom na to da ikona najčešće sadrži logo branda, cover treba biti jednostavan i dodatno osnažiti brand prikazom proizvoda ili usluga.

Content

U moru sadržaja ključno je znati što naši korisnici stvarno žele vidjeti kako bismo mogli odabrati odgovarajući videoformat, a zatim krenuti u stvaranje videosadržaja.


Neki od popularnijih formata:

 • Tutorials
 • Talking head videos
 • Vlogs
 • Unboxing, review, haul
 • Prezentacije, predavanja, intervjui
 • Skit – video u obliku kratkog komičnog filma, vrlo upečatljiv za gledatelja i doseže brojnu publiku

Prije kreiranja videa trebamo razlučiti na koji način prenijeti našu marketinšku poruku, hoće li ona biti edukativna ili zabavna, iako se često ti pojmovi preklapaju pa tako možemo vidjeti sadržaje koji su ujedno i edukativnog i zabavnog formata.


Koji nam je cilj?

 • Povećanje publike
 • Prodaja
 • Stvaranje lojalnosti

Kako bi se stvorila lojalna i aktivna publika potrebno je stvarati interaktivna videa, pitajte gledatelje što bi voljeli vidjeti u sljedećem videu.

Povratak na početak

YouTube u svojim se početcima izdvojio od tradicionalnih medija po tome što publika više nije bila samo pasivni gledatelj, već su korisnici osjećali da se osoba iza kamere obraća upravo njima, stvarala se intimnija povezanost.

Pri snimanju videa trebamo uspostaviti prijateljsku vezu sa svojom publikom, potaknuti korisnike na dijalog, redovito odgovarati na komentare i dopustiti im da budu dio rasta našeg branda i naše priče.

Zašto YouTube SEO?

SEO optimizacija na YouTube platformi započinje s pretraživanjem ključnih riječi na YouTube pretraživaču. Ključne je riječi potrebno usporediti koristeći Google Trends (“YouTube search” opcija) kako bi se spoznalo koliko se često pojedina ključna riječ pretražuje.
Za praćenje uspješnosti optimizacije videozapisa i rezultata odabranih ključnih riječi u naslovu koriste se alati, od kojih su mnogi besplatni.

Jasno je da je kvaliteta sadržaja videozapisa vrlo važna za postizanje uspjeha na YouTube platformi, no treba naglasiti da je konzistentnost u objavljivanju videozapisa uglavnom zaslužna za postizanje većeg broja pretplatnika na kanalu. Mnogi se nadaju onom videozapisu koji će postati tzv. viralni hit i koji će im donijeti bogatstvo, dok se redovitim objavljivanjem stvara stabilan i dugoročan odnos s pretplatnicima/pratiteljima. Potrebno je odrediti dan i vrijeme objave te se držati rasporeda.

Optimalno trajanje videozapisa na YouTubeu razlikuje se od onog na drugim platformama ili društvenim mrežama. Na YouTubeu, optimalno je trajanje videozapisa 5 ili više minuta s ciljem oglašavanja tijekom videozapisa i dužeg zadržavanja pratitelja na pojedinom videozapisu ili kanalu.

Mjera za praćenje ostvarenih ciljeva i napretka naziva se „Watch time“ (hrv. vrijeme gledanja), odnosi se na pojedini videozapis, ali i cjelokupno vrijeme gledanja svih videozapisa.
Playliste su odličan način za svrstavanje videozapisa slične tematike u grupe. Kod izrade naslova za playlistu potrebno je pretražiti koje se ključne riječi najčešće pretražuju na YouTube pretraživaču.

Algoritmi YouTube platforme iznimno su striktni, stoga je stroga preporuka pripremiti uspješnu SEO optimizaciju kako bi YouTube i njegovi gledatelji brzo prepoznali tematiku vašeg videozapisa i samog kanala.

YouTube oglasi

YouTube platforma marketerima pruža mogućnost klasičnih reklama koje „izađu“ dok gledamo neki video, tzv. plaćene reklame koje nas zovu na kupnju ili akciju, ali imamo i mogućnost reklamiranja putem vlastitih videosadržaja koje će gledatelji otvoriti radi sadržaja koji ih zanima.


Vrste oglasa:

In-stream

In-stream oglase možemo podijeliti na one koje ne možemo preskočiti i one koje možemo, poznatije kao True View oglasi.
True view oglasi omogućuju gledatelju preskočiti oglas nakon svega nekoliko sekundi, a oglašivaču se naplaćuje isključivo ako je gledatelj pogledao 30 ili više sekundi . Dok kod oglašivača ova vrsta oglasa zahtijeva puno kreativnosti jer je važno zaokupiti pažnju gledatelja u samo nekoliko sekundi, gledateljima daje kontrolu, jer tko još želi gledati sadržaj koji ga ne zanima?
Nonskippable oglasi, oni koje ne možemo preskočiti, u pravilu su isti kao i prethodni, pojavljuju se prije, tijekom ili nakon videa i traju u prosjeku 15 – 20 sekundi, iako omraženi među gledateljima, marketeri ih i dalje koriste.

Display ads

Poput klasičnih bannera ovi oglasi mogu biti statični ili animirani te se pojavljuju na desnoj strani ekrana pored videa koji gledamo, iznad predloženih videozapisa. Ovi su oglasi odlični kada želimo doprijeti do velikog broja korisnika ili povećati promet na svojoj stranici.

Bumper ads

Bumper oglasi novijeg su formata, traju svega 6 sekundi i pojavljuju se prije videa. Ove oglase gledatelj ne može preskočiti, ali su zbog kratkog trajanja nenametljivi i ne narušavaju doživljaj gledanja. Ako se koriste na pravi način mogu biti jako efektni za povećanje svijesti o brandu ili najavu kampanja s posebnom prednosti, a to je relativno niska cijena.

Sponzorirane kartice

Nalaze se u gornjem desnom kutu videa, gledatelj mišem klikne na „i“ ikonicu nakon čega mu se otvore sponzorirane kartice.

YouTube analitika

YouTube Analytics koristimo kako bismo pratili i povećali uspješnost našeg kanala i pojedinačnih videozapisa, ili kako bismo pratili uspješnost kampanja i reklama. Samim ulaskom u YouTube Analytics imamo različite kartice s izvješćima skrojene tako da odmah vidimo koja su izvješća najrelevantnija za postizanje našeg cilja. YouTube raspolaže velikom količinom izvješća i daje nam točan uvid u to kako se naš sadržaj gleda, koliko dugo, sviđa li se gledateljima ili ne, koji sadržaj ima najviše komentara, koji su najviše puta podijelili s prijateljima itd. Tolika količina informacija od velike nam je pomoći pri izradi marketinških kampanja jer možemo dobiti detaljan uvid u to tko su naši gledatelji i koju vrstu sadržaja vole pa shodno tome točno odabrati ciljno tržište.

 • Overview (pregled) – neki od najvažnijih izvješća u ovoj nadzornoj ploči (eng. Dashboard)
 • Watch time (hrv. vrijeme gledanje)
 • Prosječno trajanje gledanja
 • Pregledi
 • Pretplate
 • Top videozapisi kanala (najgledaniji zapisi)
 • Reach (hrv. doseg) – ukupan broj ljudi koji su vidjeli naš sadržaj.

YouTube je odlična platforma za doprijeti do velikog broja ljudi, a u skladu sa svojim potrebama biramo koliko korisnika želimo dosegnuti. Jedno od jednostavnijih mjerila uspješnosti kada govorimo o dosegu jest putem tzv. impresija (eng. Impressions). Na primjer, ako jedna osoba vidi naš thumbnail ili reklamu, to je jedna osoba s jednom impresijom, a ako ta osoba opet vidi taj isti thumbnail govorimo o jednoj osobi s dvije impresije.

 • Engagement (hrv. angažman)

Izvješća o angažmanu kreirana su da nam omoguće informacije o pretplatnicima i njihovu interakciju s našim kanalom i sadržajem. Neka od popularnijih izvješća jesu o broju pretplatnika, novima i izgubljenima, može se vidjeti i koji je točno video rezultirao dobivanjem ili gubitkom pretplatnika. Imamo izvješća o lajkovima i dislajkovima koji nam na najjednostavniji način pokazuju što pretplatnici vole gledati, vidimo koliko je naših videozapisa dodano na playliste, koji su videozapisi najkomentiraniji. Poželjno je imati puno komentara jer to utječe na algoritam, da se nešto zanimljivo događa, i time se taj videozapis češće prikazuje na tražilici ili u preporukama.

 • Audience (hrv. publika)

Ova nam izvješća prikazuju tko nas gleda, je li riječ o novim gledateljima ili onima koji se vraćaju, prikazuje dob, spol, demografiju, u koje su vrijeme najčešće aktivni, koje videozapise osim vaših gledaju i koje kanale posjećuju.

 • Revenue (hrv. prihod)

Dostupno samo „kreatorima“ koji su dio YouTube Partner Programa i sadrži izvješća o mjesečnim zaradama, koji su videozapisi najviše zaradili i slično.

Zaključak:

U doba pandemije kada smo sve aktivnosti i događaje uživo stavili na čekanje, gotovo da je nemoguće zamisliti poslovanje bez videa, a prema HubSpotovom istraživanju, više od 54 % potrošača voljelo bi vidjeti više videosadržaja branda ili poduzeća čije proizvode ili usluge preferiraju.
Stoga je sada pravo vrijeme za korištenje YouTubeom u marketinške svrhe, osim što se na njemu nalazi ogromna količina potencijalnih korisnika/kupaca, on je idealan i za produbljivanje veze i stvaranje lojalnosti s postojećima.