Otvaranje tvrtke

Vodič za otvaranje tvrtke (d. o. o.) u Hrvatskoj

Nedavno sam otvorio tvrtku kod javnog bilježnika pa sam odlučio pomoći svima koji su u potrazi za više informacija.

Zanima li vas kako otvoriti obrt uz poticaje za samozapošljavanje pročitajte blog objavu Kako otvoriti paušalni obrt uz mjere samozapošljavanja u 2020. godini? 

Odabrati j. d. o. o. ili d. o. o.?

Oba su oblika poslovanja pravne osobe i imaju jednake uvjete na tržištu iako meni više povjerenja ulijeva d. o. o.

NAPOMENA:

Kod poslovanja u j. d. o. o.-u dobit kojom ne pokrivate gubitak iz prethodnih godina izdvajate 25 % za rezerve, a kada dosegnete 20.000 kn možete, a i ne morate napraviti dokapitalizaciju i pretvordbu u d. o. o. uplaćujete u temeljni kapital dok ne uplatite 20.000,00 kn i tada radite dokapitalizaciju.

 

Koraci prije otvaranja tvrtke

Prije samog otvaranja tvrtke potrebno je imati 20.000,00 kn temeljnog kapitala ili ako otvarate j. d. o. o. samo 10,00 kn (iako možete uplatiti do 19.999,00 kn) temeljnog kapitala. Kako bih izbjegao troškove i birokraciju pri dokapitalizaciji (pretvaranje j. d .o. o.-a u d. o. o.), odmah sam otvorio d. o. o.

Odabir imena zaista može biti kompliciran jer riječi koje sadržava naziv tvrtke trebaju imati značenje u hrvatskom rječniku ili rječniku nekih od zemalja Europske unije. Dobro razmislite o nazivima pa predložite javnom bilježniku one za koje vjerujete da će odgovarati vašoj tvrtki, ali i koje će odobriti trgovački sud.

Uvijek je dobro provjeriti djelatnosti za koje želite biti registrirani, a cijeli popis djelatnosti možete pronaći na NKD-u te se naknadno savjetovati s javnim bilježnikom. On će imati pouzdane informacije za koje se djelatnosti možete registirati tj. koje djelatnosti nisu vezane.

Odlazak javnom bilježniku na potpisivanje papira i dogovor

Prvo sam obavio konzultacije s javnim bilježnikom pa sam nakon nekoliko dana otvorio tvrtku. Trošak je bio oko 3.200,00 kn i u mom slučaju tvrtka je osnovana isti dan kada sam predao papire javnom bilježniku. Ponesite sa sobom osobnu iskaznicu, a javni bilježnik pripremit će hrpu (više od 10) papira za potpis.

Odlazak u Finu

Nakon što ste sve odradili kod javnog bilježnika možete se uputiti u Finu u ured HITRO.HR gdje će vam djelatnici pomoći s papirima i uplatom temeljnog kapitala. Osim temeljnog kapitala postoje i dodatni troškovi koje je potrebno platiti pa je tako sa sobom potrebno ponijeti oko 20.500,00 kn. Temeljni se kapital uplaćuje na prolazni račun koji će se poslije isplatiti na račun u banci. Nekoliko dana od predaje papira pozvat će vas iz HITRO.HR-a da dođete preuzeti original dokument o osnivanju tvrtke.

NAPOMENA:

Neki javni bilježnici unutar njihove usluge odlaze na Hitro i predaju vašu dokumentaciju.

 

Izrada pečata

Iako gotovo sve možete bez pečata, potrebno ga je napraviti. Pečat mora sadržavati ime tvrtke i OIB.

Otvaranje bankovnog računa

Odaberite banku koja vam najviše odgovara s uvjetima i otvorite poslovni račun. Već nakon nekoliko dana imat ćete svoj temeljni kapital na računu.

NAPOMENA:

Pripazite da ne pečatirate u banci dokument jer ćete onda i u Fini pri preuzimanju ostalih dokumenata također trebati pečatirati.

Zatim odaberite knjigovođu i otiđite mu sa svim papirima da vas prijavi na mirovinsko, zdravstveno i poreznu.

 

SAVJET:
Pri otvaranju tvrtke ne zaboravite upisati se u registar stvarnih vlasnika u Fini. Iskreno, meni je ovo apsurdno jer sam sve svoje podatke već predao u Finu i vjerujem da su iz susjednog ureda mogli preuzeti postojeće podatke.

Svakim danom digitalna transformacija napreduje pa je tako od 2019. godine moguće otvoriti tvrtku online na usluzi e-Tvrtka HITRO.HR-a. Više na poveznici otvaranje tvrtke online.

Još nisam upoznao nikoga tko je tako otvorio tvrtku, ali vjerujem da će smanjiti korake u birokraciji.

Sada vam želim uspješno poslovanje sa što manje birokratskih problema i što više zahvalnih klijenata. Nemojte zaboraviti proslaviti otvaranje tvrke finom hranom i dobrim vinom.