SEO i ChatGPT: savjeti, najbolje prakse i vodič za korištenje

Unaprijedite SEO uz ChatGPT: savjeti, najbolje prakse i vodič za korištenje

AI sadržaj postao je top tema ovih dana. Stavovi oko pozicioniranja tog sadržaja na Googleu u najmanju su ruku šaroliki. U ovom članku potrudit ću se što jasnije približiti kako optimizirati AI sadržaj da bi se prikazivao na vrhu rezultata pretraživanja. Pisat ću samo o generiranom tekstu.

Sadržaj:

 1. Umjetna inteligencija i tehnike
 2. ChatGPT i AI
 3. Savjeti za pisanje sadržaja pomoću ChatGPT-a

Umjetna inteligencija (engl. Artificial Intelligence, AI)

Umjetna inteligencija (AI) je računalna tehnologija za stvaranje programa koji imaju sposobnost razmišljanja i rješavanja problema na način sličan ljudima. Postoje tri glavna tipa AI-a:

 • Artificial narrow intelligence (ANI) – umjetna inteligencija niže razine koja se koristi za automatizirane zadatke kao što su prepoznavanje govora ili lica,
 • Artificial general intelligence (AGI) – umjetna inteligencija naprednog nivoa koja se koristi za rješavanje složenih problema i donošenje odluka, kao što su automatizirana vozila ili virtualni asistenti,
 • Artificial super intelligence (ASI) – hipotetska umjetna inteligencija supernivoa za stvaranje sustava koji će nadići ljudsku inteligenciju i kognitivne funkcije.

Tehnike umjetne inteligencije

Postoji mnogo različitih tehnika umjetne inteligencije, među najvažnijima su:

 • Natural Language Processing (NLP) – prirodni jezik
 • Computer Vision – računalna vizualizacija
 • Robotics – robotika
 • Story Generation – generiranje priča
 • Machine Learning – strojno učenje
 • Optimization – optimizacija
 • Game AI – AI sustavi u igrama
 • Neural Networks – neuronske mreže
 • Predictive Modeling – prediktivno modeliranje
 • Emotion Recognition – prepoznavanje emocija

Prirodni jezik (NLP): razvoj računalnih sistema koji mogu razumjeti i generirati prirodni jezik kao što su tekst ili govor. Ova tehnika se koristi za aplikacije kao što su virtualni asistenti, chatbot, automatizirano pisanje teksta i prevođenje jezika.

Računalna vizualizacija: razvoj računalnih sistema koji mogu prepoznati i razumjeti slike i videozapise. Ova tehnika se koristi u aplikacijama za prepoznavanje lica i objekata, analizu emocija i automatiziranu klasifikaciju slika.

Robotika: razvoj računalnih sistema koji mogu kontrolirati fizičke robote i automatizirana vozila. Ova tehnika se koristi za aplikacije kao što su automatizirani skladišni sustavi, automatizirana proizvodnja i dronovi.

Generiranje priča: razvoj računalnih sistema koji mogu generirati priče i scenarije. Ova tehnika se koristi u aplikacijama namijenjenim automatiziranom pisanju scenarija za filmove ili igre.

Strojno učenje: razvoj računalnih sistema koji mogu učiti iz podataka i donositi odluke na temelju toga. Koristi se za aplikacije kao što su automatizirana trgovina, predviđanje vremena i personalizirani sustavi za davanje preporuka.

Optimizacija: razvoj računalnih sistema koji mogu optimizirati rješenja za različite probleme, kao što su planiranje, scheduliranje i predviđanje. Ova tehnika se koristi u optimizaciji logističkih procesa, upravljanju energijom i rizicima.

Game AI: razvoj računalnih sistema koji mogu igrati igre na visokoj razini. Ova tehnika se koristi za aplikacije kao što su automatizirani igrači, generiranje svijeta i adaptivni scenariji.

Neuronske mreže: razvoj računalnih sistema koji se temelje na neuronskim mrežama, što je posebna vrsta umjetne inteligencije za rješavanje složenih problema. Ova tehnika se koristi za aplikacije kao što su prepoznavanje govora i slika, generiranje teksta i automatizirano planiranje.

Prediktivno modeliranje: razvoj računalnih sistema koji se koriste za predviđanje budućih događaja na temelju podataka iz prošlosti. Ova tehnika se koristi u financijskom planiranju, upravljanju rizicima i predviđanju potražnje.

Prepoznavanje emocija: razvoj računalnih sistema koji se koriste za prepoznavanje i razumijevanje emocija ljudi. Tehnika se koristi u aplikacijama za analizu govora i slika, automatiziranu podršku i personaliziranu komunikaciju.

Ova lista nije konačna, a nove tehnike u okviru umjetne inteligencije pojavljuju se svakodnevno.

Chat GPT i AI

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) je model koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, a namjena mu je generiranje teksta. Njegova glavna tehnika je prirodni jezik (NLP). Model se trenira na velikom broju tekstovnih podataka, a koristi tehnike učenja iz podataka da bi razumio kontekst i generirao novi tekst u skladu s tim kontekstom. ChatGPT je konkretna implementacija umjetne inteligencije u obliku prirodnog jezika za stvaranje teksta.

ChatGPT-3 je model treniran na velikom broju tekstovnih podataka koji nije javno dostupan, ali se procjenjuje da iznosi nekoliko milijardi parova podataka. To uključuje tekstove iz knjiga, članaka, web stranica, online enciklopedija…
Kako bismo mogli uspješno koristiti Chat GPT za stvaranje sadržaja, prvo moramo razumjeti osnovne koncepte: E-E-A-T i HCU.

E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness)

Google je nedavno ažurirao svoje smjernice za ocjenjivanje kvalitete pretraživanja E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness), dodavši novu komponentu pod nazivom “iskustvo” (engl. experience). Dokument je dobio novih devet stranica u odnosu na prethodnu verziju iz lipnja 2022. i sada sadrži ukupno 176 stranica. Novosti uključuju dodavanje tema iskustva, osvježavanje koncepata i kriterija, jasnije upute o odgovornosti za web stranicu i sadržaj te dodatne smjernice za ocjenjivanje kvalitete stranice.

Više o ovom pronađite na Google Search Central – What creators should know about Google’s August 2022 helpful content update

HCU

Google pretraživanje neprestano unapređuje proces povezivanja korisnika s odgovarajućim korisnim informacijama. S ovim ciljem, 18. 8. 2022. godine najavili su ono što nazivamo “helpful content update“, a koji je dio velikih napora da korisnicima u rezultatima pretraživanja bude dostupno više originalnog, korisnog sadržaja napisanog od strane ljudi, za ljude.

Fokusirajte se na sadržaj koji je prvenstveno namijenjen ljudima, a ne Googleu!

Sadržaj koji korisnici ocijene zadovoljavajućim iskustvom ima veću šansu za visoke pozicije na Googleu od sadržaja koji ne zadovoljava očekivanja posjetitelja, a to je i glavni cilj koji želimo postići ažuriranjem sadržaja.

Kako možemo biti sigurni da stvaramo sadržaj u skladu s novim ažuriranjem? Slijedeći Googleova dugogodišnje smjernice za stvaranje sadržaja za ljude, a ne za tražilice. Kao kreatori sadržaja prvenstveno se moramo fokusirati na korisnike, što znači stvaranje zadovoljavajućeg sadržaja istovremeno koristeći najbolje prakse SEO-a kako bismo tražilicama pružili dodatnu vrijednost.

 

Stvaranje sadržaja prvenstveno za tražilice može dovesti do lošeg korisničkog iskustva i nije preporučljivo. Umjesto toga, kreatori trebaju staviti prioritet na stvaranje sadržaja koji je koristan i zadovoljava svoju ciljnu publiku, istovremeno se služeći najboljim praksama SEO-a.

Ažuriranje koristi novi signal za cijelu stranicu, koji se automatski primjenjuje putem strojnog učenja i uzima u obzir omjer korisnog i nekorisnog sadržaja na web stranici. Nakon uklanjanja nekorisnog sadržaja može potrajati nekoliko mjeseci da Google prepozna i nagradi našu stranicu. Napravite content pruning kako biste uklonili nekorisni sadržaj i slijedite Googleove smjernice za najbolje rezultate.

Ako i inače stvarate koristan sadržaj usmjeren na korisnika, gotovo ništa na ovom updateu nećete morati učiniti, eventualno neke sitne izmjene.

E-E-A-T & HCU

Sad kada poznajemo i donekle razumijemo značenje ova dva pojma te znamo na kakav način Google ocjenjuje naš sadržaj, možemo početi koristiti umjetnu inteligenciju. Naravno, neophodno je i poznavanje osnova SEO optimizacije kako bismo izbjegli moguće penale od Googlea.

Trenutno najrazvijenija umjetna inteligencija za generiranje teksta je Chat GPT-3, ali postoje i neke druge inačice kao Jasper i Rytr.

Za bolje razumijevanje SEO pisanja predlažem da najprije pročitate blog SEO pisanje za web i web trgovine, a zatim nastavite dalje s ovim tekstom.

Pročitali? Odlično, oboružani znanjem o osnovama SEO pisanja i umjetnoj inteligenciji krećemo s pisanjem sadržaja u ChatGPT-u. Sve navedeno u blogu SEO pisanje važi i u stvaranju sadržaja s umjetnom inteligencijom.

Uvjeti za započinjanje stvaranja sadržaja:

 • Ako pišete o nekoj stručnoj temi, trebali biste i sami biti stručnjaci jer ChatGPT ipak ima svoja ograničenja i ponekad dobijemo netočne rezultate.

Primjer: na upit “Treba li ključna riječ biti u meta opisu?” odgovorio je potvrdno. Međutim ključna riječ ne treba nužno biti u meta opisu, ali ako se nalazi ondje može se povećati CTR (engl. Click Through Rate) zbog toga što će korisnici pomisliti kako je unutar sadržaja više korisnih informacija. Ključna riječ će pomoći povećanju CTR-a, ali nije uvjet za pozicioniranje. Više o meta opisima i zašto ih Google mijenja pročitajte ovdje: Zašto Google mijenja meta opise

 • Za bolje rezultate služite se engleskim jezikom na kojem ima daleko veći pristup informacijama.
 • Tražite izvore informacija.
 • Pojedite kockicu čokolade. (Samo provjeravam pratite li.)

Osmislite temu i kliknite na New chat u ChatGPT-u

Jedna od važnijih informacija: Kako napisati prompt?

Započnite tako da NAPIŠETE: act as a (ovdje upišite što želite biti, npr. storyteller), nakon čega dajete naredbu koju zadaću mora izvršiti. Dobro razmislite i definirajte za koga stvarate sadržaj jer je velika razlika u tome piše li za početnike ili stručnjake u nekom području.

Ja volim započeti brain stormingom u potrazi za temom.

Nakon zapisivanja nekoliko ideja za teme, proširujem svaku od njih s onima za koje mislim da bi mogle biti zanimljive ciljnoj publici.

Vrlo pažljivo pročitam što mi je ChatGPT ispostavio i provjeravam istinitost/točnost tih podataka. Kao što se vidi iz priloženog, naveo je neke vrlo dobre savjete, uz iznimku točke dva s kojom se ne slažem u potpunosti:

“Koristite ChatGPT kako biste generirali popis ključnih riječi i fraza koji su relevantni za vaš sadržaj i ciljanu publiku. To će vam pomoći optimizirati sadržaj za tražilice.”

S obzirom na to da ChatGPT nije povezan s internetom, predlažem da koristite alate poput Semrusha za istraživanje ključnih riječi. Na ovaj način dobit ćete daleko relevantnije podatke. Iskoristite ChatGPT za ideje koje ključne riječi istražiti u Semrushu.

Nakon stvaranja tablice sadržaja i samog sadržaja za svaku pojedinu temu, predlažem sljedeće: upitajte ChatGPT za prijevod na hrvatski jezik i obavezno ga tražite da učini rewrite teksta kako ne bi bio isti kod svakog sljedećeg korisnika koji stvara sadržaj na tu temu.

Dobar dio informacija iz ovog članka napisan je umjetnom inteligencijom, ali važno je uvijek imati na umu da umjetna inteligencija ne može i ne smije zamijeniti vaše stvaralačke vještine. Koristite se umjetnom inteligencijom kao ekstenzijom uma i garantiramo da će vam uskoro omogućiti optimizaciju vremena uz postizanje daleko boljih rezultata.

Savjeti za pisanje sadržaja pomoću ChatGPT-a

Uz uputu da se postavi kao SEO stručnjak, ChatGPT je napisao nekoliko konkretnih savjeta i najboljih praksi za korištenje samoga sebe u strategiji sadržaja s ciljem postizanja bolje pozicije na tražilicama. Ja sam sadržaj pažljivo pročitao i nadopunio ga vlastitim iskustvom i znanjima:

 • Započnite razumijevanjem svoje ciljne publike i njihove namjere pretraživanja, to će osigurati da sadržaj generiran ChatGPT-om bude relevantan i vrijedan za njih.
 • Koristite ChatGPT za generiranje popisa ključnih riječi i fraza koji se podudaraju s ciljnom publikom i relevantni su za vaš sadržaj. To će pomoći u optimizaciji sadržaja za tražilice. Obavezno provjerite broj mjesečnih pretraživanja prije odluke o ključnim riječima.
 • Iskoristite mogućnosti prilagođavanja ChatGPT-a za treniranje modela na vašem specifičnom sektoru i jeziku brenda. To će pomoći modelu da razumije vaš jezik i terminologiju sektora, što će rezultirati točnijim i relevantnijim sadržajem. Što dalje razvijate temu, ChatGPT je bolje razumije.
 • Iskoristite mogućnost ChatGPT-a da generira višestruke varijacije sadržaja i služite se njima za stvaranje svojih jedinstvenih uzoraka koji se mogu prikazivati na različitim platformama i kanalima.
 • Integrirajte ChatGPT s drugim SEO alatima i tehnikama kako biste maksimizirali učinkovitost svoje strategije sadržaja.
 • Redovito pratite performanse SEO-a svoje web stranice i koristite te podatke za prilagodbu postavki i strategije sadržaja ChatGPT-a.
 • Koristite ChatGPT za idejno generiranje visokokvalitetnih meta opisa, naslova i drugih meta oznaka. To će pomoći da se sadržaj bolje pozicionira na stranicama rezultata pretraživanja. Obavezno napravite doublecheck.
 • Uvijek provjeravajte i uređujte sadržaj koji je generiran ChatGPT-om kako biste osigurali da je jezično točan.
 • Iako ChatGPT ima pristupe podatcima do 2021. godine i nije povezan s internetom, možete kopirati sadržaj iz nekog novijeg članka ili knjige kako bi sumirao sadržaj i dobio pristup novijim podatcima. Uključite li ovu strategiju, bit ćete jedan korak ispred konkurencije koja to možda nije učinila.
 • Navest ću ovdje i vrlo koristan savjet Nedima Šabića koji predlaže na samu stranicu ugraditi neki “programčić” koji omogućuje npr. mjerenje duljine title taga i meta descriptiona. Kako kaže, na taj ćete način osigurati dodatnu vrijednost svom sadržaju, imati prednost pred konkurencijom, ljudi će linkati ka vama i Google će taj sadržaj smatrati korisnim.

Za kraj evo jedne zanimljive manipulacije ChatGPT-a: